Szmogriadó van Budapesten

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester, hétfő, január 23-a reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Forrás: időkép.hu

Forrás: időkép.hu

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a korlátozás – további intézkedésig – mindennap 6 órától 22 óráig tart. Területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint – Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalmára – a következő útszakaszokra:

  • Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa,
  • Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.

Felhívják a figyelmet, hogy a szmogriadó riasztási fokozatában elrendelt gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és ha valaki ezt megszegi, az 150 ezer forintig terjedő bírságot is kaphat.
A közlekedési korlátozás csak akkor nem lép életbe, ha a vasárnapi mérési eredmények alapján – a főváros levegője javul – nem lenne indokolt a riasztási fokozatot még hétfő reggel is fenntartani. Ez azonban csak a vasárnapi mérési eredmények hétfő hajnali értékelése alapján fog kiderülni, akkor is figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss előrejelzéseit – áll a hivatal közleményében.
Megjegyzik ugyanakkor, hogy OMSZ éjjeli előrejelzése szerint vasárnap nem valószínű a levegő minőségének kedvező változása. Keddtől némi javulás várható ugyan, a hét közepén pedig tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.
Azért, hogy a szmoghelyzet ne romoljon tovább a főpolgármester arra kérte a lakosságot, hogy mérsékelje, vagy lehetőség szerint szüneteltesse az autóhasználatot, inkább a közösségi közlekedést használja, mérsékelje a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

Comments are closed.