Szmogriadó van Budapesten, elrendelték a tájékoztatási fokozatot

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken, január 10-én a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határérték körül alakulhat – javulás nem várható. Szombaton, január 11-én a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól, január 12-étől napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban erőteljes romlás kezdődik. Ez a folyamat hétfőn, január 13-án is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal.

A további levegőminőség-romlás elkerülésére kérik, hogy a mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot – a legszennyezőbb gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok és a belső égésű motorral hajtott kerékpárok esetén -, és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

Comments are closed.