Szmog: marad a riasztási fokozat a fővárosban

A fővárosi önkormányzat január 25-ére, szerdára virradó éjjel kiadott közleménye szerint továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozása Budapesten. A forgalomkorlátozás mindennap reggel 6-tól este 10 óráig tart.

A hét első két napján tapasztalt jelentős forgalomcsökkenés mellett a hétfőhöz képest kedden már nagyobb mértékű javulás volt, ugyanakkor a fővárosban még nem teljesültek maradéktalanul a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei – áll közleményükben.
A keddi, január 24-i adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő tíz mérőpontból még egy helyen, Csepelen meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm köbméterenként), ami felett már a rövid idejű hatás is veszélyt jelent az emberi egészségre.
A legkedvezőbb budatétényi kivételével a többi mérőponton a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozata, illetve jellemzően feletti szennyezettségi szint alakult ki – írják, jelezve, hogy ennél nagyobb koncentráció esetén a rövid idejű hatás veszélyt jelent a lakók egészségére, különösen gyermekekre, időskorúakra, betegekre.
Stagnáló vagy bizonytalan mértékben emelkedő szállópor-koncentrációra kell számítani szerdán, január 25-én az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése alapján; a PM10 mennyisége jellemzően az egészségügyi és a riasztási határérték között valószínű, néhány állomáson azonban (az esti, késő esti romlás miatt) ennél magasabb lehet.
Csütörtökön, január 26-án időnként kissé meg is élénkülhet a keleti szél, ami akár jelentős mértékben javíthat a levegőminőségen, ami péntektől hétfőig nagymértékben romolhat, és akár a riasztási szint fölötti értékeket is jelenthet.

Comments are closed.