Szívet melengető hír

A szívritmuszavarok megállapítása időnként azért nehéz, mert a páciensek egy részénél csak ritkán és rövid időre jelentkeznek tünetek. Az ilyen betegek, mire szívdobogásérzésükkel és/vagy az ezzel összefüggő panaszukkal, rosszullétükkel orvoshoz kerülnek, a ritmuszavar már megszűnik, szívük ismét a „helyes üzemmódban ketyeg”. Számukra lehet jó hír, hogy a jövőben már olyan digitális, automatikus EKG-jelet a fogadó-értékelő központba továbbító eszköz is az orvosok rendelkezésére áll, amely az ilyen „alattomos” szívproblémákat is képes tetten érni.

– Egészségügyi intézményünk az International Medical Service (IMS) Kft.-vel kötött szerződés értelmében mostantól három darab úgynevezett transztelefonikus EKG-készüléket használhat – tájékoztatta lapunkat dr. Wallner Éva kardiológus főorvos, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény orvos igazgatója. – A készülékeket azok a betegek használhatják majd, akik ritkán jelentkező és/vagy rövid ideig fennálló szívritmuszavarral rendelkeznek, főleg, ha a 24 órás EKG, az úgynevezett Holter-monitorozás sem volt képes a ritmuszavarukat felfedni.

Arról, hogy ki jogosult a három eszköz egyikének használatára, kardiológus szakemberek döntenek. Ők lesznek azok, akik az érintett betegeknek kiadják majd az új eszközöket.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– A készülék használata előtt a beteg az IMS központi rendszerébe regisztrálásra kerül, hiszen ide érkeznek és itt értékelik majd a későbbiekben a készülék által készült és automatikusan, digitálisan beérkező EKG-felvételeket. A beteg a rendelőben az eszköz működtetéséről tájékoztatást kap, és együtt, asszisztensi és orvosi segítséggel készítjük el az első felvételt. Ezt követően a páciens készülékkel távozik, azt magánál tartja, és mindennap, reggel és este – panaszmentesség esetén is – a tanultak alapján maga készíti el a felvételeket, melyek automatikusan beérkeznek a központba.

Az eszköz használata nagyon egyszerű, ráadásul egy automata hang lépésről lépésre segíti a készülék használatát. A beteg minden felvétel elkészítése után fel kell hogy hívja a központot, ahol bejelentkezését követően egyrészt visszaigazolják a felvétel beérkezését, másrészt azonnal értékelik azt. Ha a beteg ritmuszavart vagy rosszullétet érez, soron kívül küldhet felvételt, ilyenkor van nagy esély a gyanított eltérés felfedésére. Amennyiben a fogadó-értékelő központban az értékelő kardiológus veszélyeztető eltérést észlel, akár azonnal mentőt is küldhet a beteghez.

Az új, digitális eszköz maximum egy hétig lehet egy betegnél, utána vissza kell majd adnia a kerületi egészségügyi intézménynek. Dr. Wallner Éva elmondta, az első eszközök napokon belül betegekhez kerülhetnek.

Az IMS Kft. digitális – jelenkori informatikai követelményei­nek megfelelő – újgenerációs TTEKG-készülékei az ország teljes területén (18 fogadó-értékelő központtal), az OMSZ mentőkocsijaiban, mostantól pedig a XV. kerületi páciensek számára is rendelkezésre állnak.

Comments are closed.