Szirmokból nyert elixír

Elbűvölő személyiség, lágy hangja varázslatos világba invitál. Olyan helyre, ahol a színek, az illatok harmóniát alkotva ízekben bontakoznak ki. Halmos Mónika gasztrobotanikus saját termesztésű, ehető virágokból készít ínyenc termékeket. Tavasz idusán városrészünkben arról tartott előadást, milyen jótékony hatásai vannak a szemet gyönyörködtető növényeknek. Virágkonyhájáról csodálatosan beszél, receptjei pedig nemcsak egészségesek, hanem országszerte nagy népszerűségnek is örvendenek.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A természet sokszínűsége már gyerekként is ennyire vonzotta?
– Mióta az eszemet tudom, virágok vettek körül. Mindig fontos volt számomra a természet közelsége, melynek szeretetét elődeimtől örököltem. Nagyszüleim Rákospalotán a Bethlen utcában laktak, ahol volt egy pici kertjük is, rengeteg szép emléket őrzök azokból az időkből. A családi asztalunkra mindig kerültek friss kerti növények is, melyeket már akkoriban kíváncsian szemléltem.
– A cserfes kislányból hogyan vált az egészséges életmódot népszerűsítő szakemberré?
– Eredeti szakmám virágkötő és dísznövénykertész, azonban képeslapfotózás kapcsán kezdtem tudatosan foglalkozni a virágokkal. Majd fokozatosan kalandoztam el a gasztronómia és a szakácskönyv­írás felé. Ma már legfontosabb törekvésem az egészséges kert és konyha megismertetése.
– Magyarországon az ehető virágok különlegességnek számítanak. Honnan merít ihletet?
– Már évek óta foglalkoztat az ehető virágok története. Rengeteg régi feljegyzést, szakácskönyvet elolvastam, felkutattam minden olyan receptet, melyből tanulhattam. Nem kell messzire mennünk, hiszen felmenőink a kertekből előszeretettel használtak ízesítésre vagy épp színezésre virágokat. Mindemellett a gyógynövényeket is gyakran használták a régi paraszti konyhákban, szerencsére nem merültek homályba, és újból felfedezzük a jótékony hatásukat.
– Milyen virágokat lehet belecsempészni az ételekbe manapság?
– A rózsát már az ókorban is fogyasztották, szirmai gyönyörűségek, aromája pedig gyógyerővel bír. Kandírozva sütemények dísze lehet, de készíthetünk lekvárt is belőle. Tavasszal ne felejtsük el az ibolyát, hiszen igazi gyöngyszem. Az ibolyaszörp garantáltan nagy kedvence lesz a családnak. Már nyiladozik a pitypang, melyből mézjellegű keserédes szirup főzhető. De ki ne emlékezne az akácosok bódító illatára? Sörtésztában kisütve mennyei ízű! A levendula egyre inkább teret hódít, azonban sokan csak az édes tésztákat ízesítik vele, pedig sokoldalú növény. Sóval keverve húsok pácolására is kiváló, viszont vigyázni kell vele, kis mennyiségben is karakteres jelleget ad az ételnek.
A sok ínycsiklandozó virág mellett léteznek kevésbé ízletesek is?
– Sőt egyenesen rossz ízűek is vannak! Az orgona virága inkább kesernyés, nem érdemes kísérletezni vele. Fontos azt is kiemelni, hogy étkezési célra csak a saját magunk termesztett vagy megbízható helyről vásárolt virágot szabad felhasználni. A virágüzletben vásároltat pedig egyenesen tilos megkóstolni! A szakácskönyveim, előadásaim, a Virágkonyha műsor és blog épp azért jött létre, hogy aki kedvet kapott, ötleteket meríthessen, valamint hozzájusson a fontos élelmiszer-biztonsági információkhoz.
Hogyan tudjuk egész évben élvezni a növények zamatát?
– Szárítva felhasználhatjuk fűszerként, de le is fagyaszthatjuk jégkockába a kis virágfejeket, szirmokat. Ilyentájt azonban érdemes ültetni ehető virágokat, hiszen a magunk nevelt növények a legideálisabbak a fogyasztásra. A balkonládától sem kell tartani, bátran ültessenek magkeverékemből, melyet kimondottan társasházakban élőknek fejlesztettem ki. Az ablakban is lehet egész szezonra friss és változatos virágokat nevelni.
Főzőtanfolyamain és előadásain milyen kérdéssel fordulnak leggyakrabban önhöz az érdeklődők?
– Rendszerint szó van a mérgező növényekről és a szennyeződésektől is sokan tartanak, pedig a virágokat finom filmréteg veszi körül, mely megvédi a legtöbb káros anyagtól, de törekedni kell a lehető legtisztább helyről gyűjteni. Rákospalotán nagy öröm volt számomra, hogy megismerkedhettem a biokertészkör tagjaival is, akikkel kölcsönösen megosztottuk tapasztalatainkat, és a receptek sem maradhattak ki a repertoárból.

„Örökzöld” levendulás keksz

Hozzávalók:

23 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
csipetnyi só
15 dkg vaj
10 dkg levendulás cukor
1 tojás
A lisztet a sütőporral, csipetnyi sóval meg a megőrölt levendulás cukorral elvegyítjük. Hozzáadjuk a puha vajat, az egész tojást, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát fóliába csomagolva néhány órára hidegre tesszük. Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kedvünk szerinti formákat szúrunk ki belőle. A kis tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosra sütjük. Meghinthetjük levendulás porcukorral is. Ez a keksz egyszerűen elkészíthető, sokáig eltartható, ha tettünk el levendulás cukrot, bármikor megsüthető, és mindig sikert arathatunk vele, még azok körében is, akik nem túlságosan vonzódnak a levendulához! További részletek: www.rozsakunyho.hu

Comments are closed.