Színes élet virágosan

A Kossuth utcai pavilonsor elején illatos növények csalogatják a vásárlókat a virágboltba. Fodor Erika tulajdonossal az aktuális virágtrendek mellett pályafutásáról is beszélgettünk.
– Mióta dolgozik a kerületben?
– Tavaly novemberben volt 25 éve, hogy megnyitottuk az üzletünket. Itt lakunk a kerületben és itt is születtem a városrészben. Szüleim kertészek voltak a helyi termelőszövetkezetben, majd Farkasréten dolgoztak.
– Annak idején nagyon örültünk, amikor adódott a lehetőség, hogy ide jöhettünk a pavilonsorba árulni. Édesanyámék kezdték el a virágboltot működtetni, az üzlet róla kapta a nevét is, de én is aktívan besegítettem. Ám hamarosan megszülettek a gyerekeim, így egy ideig velük foglalkoztam.

Fodor Erika/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fodor Erika/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Hogyan tudtak megmaradni sikeresen a szakmában?
– A ’80-as években könnyebb volt áthidalni a szakmai különbségeket, így gyorsan beletanultunk a virágkötészet szépségeibe is. Ebbe születtem bele, szinte természetes volt, hogy továbbviszem a családi hagyományt. Persze kardoskodtam, harcoltam, mint minden gyerek, de utána rájöttem, hogy nekem való feladat. Ma már örülök, hogy mindennapjaimat a virágok között tölthetem. Imádom a környéket, hiszen itt mindenkit ismerünk.
– Visszajáró vevőkörünk van, igaz, a lakótelep frissült, de az öreg palotai rész továbbra is meghitten családias. Ráadásul most már háromgenerációs üzlettulajdonosok vagyunk, a lányom is ezt a szakmát tanulta ki, most fejezte be az iskolát.
– Milyen változásokat érzékeltek az elmúlt negyedszázad alatt?
– Régen a hollandok hoztak be rengeteg különleges virágot, ma már trópusi növényeket is termesztenek itthon. Sőt egyre jobban fejlődik a hazai virágter­mesztés.
– A díszítőelemek tekintetében is lassan lecsengnek a túldekorált csokrok. Kezd visszajönni a régi, az egyszerűbb retróirányzat. Újra keresik a szegfűt és egyre népszerűbb a celofáncsomagolás is. Az örök kedvenc a rózsa, a frézia, és a cserepes virágok is egyre kelendőbbek, tartósságuk miatt szívesen viszik ajándékba őket.
– Ennyi színes virág közül melyik a kedvence?
– A sárga rózsa engem is elcsábít, üde színe felvidít a borongós napokon is.

Comments are closed.