Down-szindrómás gyerekeknek épül játszóház az Árvavár utcában

Fogyatékossággal élő, köztük Down-szindrómás és tipikus fejlődésű gyerekeknek épül közös játszóház és fejlesztőközpont. A mintegy 700 millió forintból megvalósuló intézmény várhatóan szeptemberben nyílik meg a XV. kerületben – jelentette be a Down-szindrómás gyerekeket nevelő szülők által alapított egyesület vezetője március 21-én, a Down-világnapon, a szindrómásokat évek óta támogató Vígszínházban.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke elmondta, az ősszel nyíló, 750 négyzetméteres Csodavár Fejlesztő Centrum és Játszóházban száz gyereknek tudják majd biztosítani a korai fejlesztő foglalkozásokat, további két-háromszáznak pedig a szakmai utánkövetését. Az intézményben egy nyitott játszópalota is működik majd, ahová a fogyatékos gyerekek mellé más, tipikus fejlődésú fiatalokat is várnak, így természetes lesz számukra az elfogadás, a tolerancia és a nyitottság. Az Árvavár utca 1. szám alatt, az egykori Széchenyi mozi felújított épületében lesz egy kávézó is, ahol Down-szindrómások lesznek a vendéglátók. Jelezte: az új intézmény szívesen fogad bármilyen anyagi, tárgyi, szakmai támogatást, és várja az önkéntes segítők jelentkezését is.

A projekt célja az, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek befogadására hívjanak fel, és megkönnyítsék azoknak a családoknak az életét, amelyek ilyen gyermeket nevelnek. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Down-szindróma egy állapot, amellyel meg lehet tanulni együtt élni. Utalt arra, hogy 2008-ban Magyarországon 150 gyerek született Down-szindrómával, és közülük minden harmadikról lemondtak a szülők; ezek a gyerekek állami gondozásba kerültek – adta hírül az MTI.

Az egyesület ezen akar változtatni, hogy ezek a gyerekek is családban nőhessenek fel. Azóta jelentősen javult is a helyzet, és már megjelentek azok a szülők is, akik szívesen fogadnak örökbe Down-szindrómás gyerekeket – fűzte hozzá. Egyelőre azonban alig van olyan óvoda, iskola, ahol fogadni tudják a Down-szindrómás gyerekeket, pedig későbbi életüket nagyban meghatározza, milyen fejlesztést, lehetőségeket kapnak. Példaként említette, ismer egyetemet végzett, több nyelven beszélő Down-szindrómást is, bár elfogadó, türelmes természetük miatt jellemzően inkább a segítő munkákban, például az idősgondozásban érzik otthon magukat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy míg Magyarországon elsősorban foglalkoztatókban kapnak munkát a Down-szindrómások, addig például Spanyolországban szinte bármilyen, az alkalmasságuknak megfelelő pozícióban dolgoznak.

Szeretnék, ha a Down-szindrómáról szóló társadalmi közbeszéd elsősorban az elfogadásról, az együttélésről szólna. Csak minden hatodik gyermek jut korai fejlesztéshez azok közül, akiknek szükségük lenne rá – emelte ki.

A Down-szindróma egy kromoszómaelrendeződés, leggyakoribb formájában a 21. kromoszómából – a szokásos kettő helyett – három másolódik a sejtekbe. Kialakulása véletlenszerű, minden társadalmi korosztályban előfordul. 600-700 várandósságra esik egy Down-szindrómás magzat, ennél azonban kevesebb ilyen gyermek születik meg – áll az egyesület tájékoztatójában.

Comments are closed.