Szeszélyes időjárás, fájós napok

szeszélyes időjárás

szeszélyes időjárás

Egyik nap még vastag kabátért, sapkáért, sálért nyúlunk, hogy ne fázzunk a fogcsikorgató hidegben, majd a következőn már szinte el is felejtjük a tél viszontagságait, fürdőzünk a napfényben. A hőmérséklet-ingadozásnak azonban megvan a böjtje, szervezetünket jócskán megterheli a gyors időjárás-változás.
A Meditoll Rekreációs Kft. szakembere szerint elsősorban a frontérzékenyeknek, a szívbetegeknek és a magas vérnyomású embereknek kell az időjárás-változáskor vigyázniuk. Az egészségesebbek is gyakran tapasztalhatják, hogy kedvetlenek, a reggeli kelés nehézkes, fáradékonyabbak és a közérzetük sem jó.
Sajnos ilyentájt súlyosbodhatnak a légúti megbetegedések tünetei, a reumásoknak pedig erősebb ízületi és izomfájdalmaik lehetnek, ezen kívül emelkedik a szív és keringési megbetegedések kockázata is. Ennek oka, hogy a hidegben a vérerek összehúzódnak a szervezetben, és a szűk ércsatornán keresztül nehezebben áramlik a vér, amely miatt a szívnek nagyobb erőt kell kifejtenie.
Ezenkívül a hidegebb idő a vér összetételét is megváltoztatja, sűrűbbé válik, amely emeli a szívroham, tüdőembólia és a stroke kockázatát.
Melegfront érkezésekor többek között ingerlékenység, általános levertség, migrénes panasz, feszültség, fáradékonyság és szellemi tompultság jelentkezik, később indulnak meg a szülések, csökken a reakcióidő, és nem utolsósorban az öngyilkosságok száma is megugrik. Az alkalmazkodási reakció az egyén neurohormonális rendszerétől függ, valamint életkorától, nemétől, egészségi állapotától, sőt testsúlyától is.
Érdemes háziorvosunkkal konzultálni, mert segítségével könnyen kideríthető, melyik fronthatásra vagyunk érzékenyek, s így lelkileg felkészülhetünk a szeszélyes időjárásra.

Comments are closed.