Szerepvállalás fagypont alatt

 Az éjszakai kijárási korlátozás és a hideg időjárás a legszegényebbek számára komoly veszélyeket rejt magában. A fagyban a Budapesti Közlekedési Központ is segíti a hajléktalan fővárosiak téli krízisellátását.

A koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt kijárási korlátozás miatt este 8 óra után sokkal kevesebben vannak az utcákon, ezáltal egy bajban lévő hajléktalan embernek is kevesebb esélye van arra, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá. Ezért fogott össze a BKK, a BKV, a Fővárosi Önkormányzati Rendészet, a Menedékház Alapítvány és a Menhely Alapítvány.

Az extrém hideg éjszakákon a BKK-járatok sofőrjei a szokottnál is figyelmesebben végzik munkájukat, és jelzik a Diszpécser Szolgálat részére, ha segítségre szoruló hajléktalant látnak. A BKK három helyszíni forgalomirányító autója kiemelten figyeli a közterületen tartózkodó, fedél nélküli embereket, és szükség esetén bejelentést tesznek.

A jelzéseket a Menhely Alapítvány által működtetett Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat kezeli. Az ő tájékoztatásuk alapján a bejelentett személy is információt kap az utcai szociális munkások érkezéséről és annak várható idejéről.

Az enyhe időjárás beköszöntével nem szűnik meg az összefogás, a BKK és a BKV dolgozói továbbra is a hajléktalan emberekre odafigyelve végzik a munkájukat: a segítségre, elhelyezésre szoruló hajléktalan embereket jelzik a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata felé – írta közleményében a BKK.

A Menhely Alapítvány munkatársai azt kérik, aki a munkája miatt este 8 után is közlekedik, vagy a kutyáját késő este sétáltatja, figyeljen oda a legszegényebb embertársainkra! A Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécser szolgálatának a száma  06 1 338 4186.

Ha bajban lévő hajléktalan emberrel találkozik, hívjon segítséget!