Szerdától hőségriasztás lesz érvényben

Szerdától, június 12-étől hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap, június 16-a éjfélig lesz érvényben. 

A hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától, június 12-től a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók.

A hőségriasztás ideje alatt mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről is gondoskodni kell, a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruhával lehet a leghatékonyabban védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon.

Azt javasolják, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, használjuk a telepített párakapukat, és még néhány percre se hagyjuk a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

A tartós hőségben, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. A gépjárművezetőket fokozott óvatosságra intik, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Comments are closed.