Szent János üzenete

Szent Iván napja június 24-e, régebben a csillagászati nyár kezdete és a nyári napforduló, és ezen a napon van az év legrövidebb éjszakája. Kevésbé ismert, de ekkor van Keresztelő Szent János születésnapja is.

Jézus és Keresztelő Szent János születése között fél év van, és mindkettőjük születésnapja egy csillagászati eseményhez, a téli, illetve a nyári napfordulóhoz köthető. Jánost Jézus is nagyra becsülte, élete és halála sok szempontból előrevetítette Jézus sorsát. János Júdea pusztájában egyszerű, puritán életet élt, sokat böjtölt és Jézus eljövetelét hirdette prédikációiban. A Jordán folyóban keresztelte meg az embereket, így Jézust is.

Molnar István/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Molnar István/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Keresztelő Szent János többször megrótta Heródes Antipászt erkölcstelen életmódja miatt, amiért a testvére feleségével élt együtt. Azonban hiába voltak egyes források szerint baráti kapcsolatban, Heródes mégis János fejét vétette. Molnár István atya szerint, aki az újpesti Szent József-templom plébánosa, de jelenleg ellátja a pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébánia plébániai kormányzói feladatait is, János úgy nyilatkozott Jézusról: „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem.” (János 3.3) István atya ezt máig érvényes üzenetnek tartja: „a mai emberi kapcsolatainkban, a szűk, családi, baráti környezetünkben is élhetnénk úgy, hogy az ÉN kisebbedik, háttérbe szorul, hogy teret adjon a TE-nek.”

Molnár István atya véleménye, hogy Szent János gondolatai nekünk, akiknek életét megkönnyíti például az autó, a mobilinternet is, útmutatásul szolgálnak. Ezektől azt remélhetnénk, több időnk jut egymásra, mégis a legtöbbet hangoztatott mondatunk: sietek, nincs időm… Keresztelő Szent János üzenete a mai embernek: éljük egyszerűbben az életünket, a technika vívmányait ne célként birtokoljuk, hanem eszközként.

Comments are closed.