A százhatvanhat éves gyár

A XV. kerület egyik legnagyobb üzemében a helyi családok több generációja dolgozott együtt. Sok rákospalotai kihasználta, hogy a közelben van munkalehetőség, és ezért állt itt munkába, sokan pedig egyenesen a gyár miatt költöztek ide. Az Értéktár tagjává vált a Rákospalotai Növényolajgyár is.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Már a XIX. század elején termeltek az üzem mai területén, akkor még Kanitz Joachim nagykereskedő épített kallómalmot a Károlyi családtól bérbe vett területen. A posztógyárat 1840-ben átalakították növényolajgyárrá, ezt pedig 1871-ben vette meg egy osztrák tőkéscsoport, és megalakította az Olajipari Társaság Rt.-t. A XV. kerületi önkormányzat honlapján, a http://www.bpxv.hu/ertektar-novenyolajgyar oldalon részletesen olvasható, hogyan vette meg ezt a repceolajat és gépzsírt gyártó vállalatot a Hutter-féle tőkés társaság, és lett belőle 1930-ra Hutter és Level Rt.
Itt készült a korszak híres Hutter szappana, de 1942-től már gyártottak margarint, majd mosóport és súrolóport is. Az 1948-as államosítás a Növényolajgyárat sem kerülte el, pedig addigra felépítették a tizenhárom emeletes cellás rendszerű olajmagtároló silót is. Az egyre nagyobb területen működő gyárban készült az ország margarin- és étolajszükségletének hatvanhárom százaléka.
Az ezt követő évtizedekben folyamatosan termeltek, és a gyár mindent megtett a dolgozóiért, volt saját óvodájuk, kultúrházuk, és számos szociális juttatást biztosítottak a lakáskölcsöntől a nyaralásig. A rendszerváltás hozta a következő nagyobb – és véglegesnek tekinthető – változást: 1992-ben a Cereol Rt.-hez került, majd tőlük az Unilever vásárolta meg a gyárat 1996-ban. A lakat 2006-ban került a gyárkapura, mára az Értéktárban és a régi munkatársak emlékezetében maradt meg a Rákospalotai Növényolajgyár.

Comments are closed.