Száz éve hunyt el Madarász Viktor festő

Madarász Viktor halálának 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt február 4-én a Rákospalotai Múzeumban. A festőművész életrajzából nem derül ki, miért a XV. kerülethez került hagyatékának jelentős része, ami egyébként a tárlat alapját is képezi. A választ azonban egy generációval később megtaláljuk. Leánya, Madarász Adeline festő a II. világháború után a kerületben élt, és 1962-ben bekövetkezett halálakor a Rákospalotai Múzeumra hagyta a tulajdonában levő Madarász Viktor-festményeket és édesapja személyes tárgyait.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A kiállítás kurátora, Kiss Emília muzeológus, a múzeum szakmai vezetője elmondta, hogy a négy teremben különböző szempontokból mutatják be a festő munkásságát és a XIX. század második felét. Az első teremben ráhangolódhatunk a korszakra, utalás szinten olvashatunk más kortárs alkotókról is, a második teremben megtekinthetők a portrék, a harmadikban a történelmi képek, végül a negyedikben Madarász Viktor haláláról és a hagyaték sorsáról juthatunk információhoz.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Magyar Nemzeti Galéria négy festményt biztosított a kiállításhoz a Madarász-életműből a rendelkezésre álló képeken kívül. Minden korosztálynak érdemes felkeresni a június 30-áig nyitva tartó kiállítást: az idősebbek talán jobban megismerik Madarász munkáit, a fiatalabbaknak viszont jó lehetőség, hogy karnyújtásnyira kerüljenek ezektől a művészeti és kordokumentumoktól. A www.rakospalotaimuzeum.hu oldalon levő digitális tartalmak XXI. századi eszközökkel hozzák közel hozzánk a magyar történelmi festészet vezéralakját.

Comments are closed.