Szállóvendégek

A Magvető Kiadó szép ajándékkal köszöntötte a 80 éves Bodor Ádám írót születésnapja alkalmából. Kiadta egy könyvben négy novelláját, és ehhez tartozik egy DVD lemez a novellák alapján készült filmmel. Bodor Ádám novellái kiemelt helyet foglalnak el a magyar irodalomban. Tavaly az irodalomérettségin Állatkert című műve is a választható feladatok között volt. A barátkozás lehetőségei című kötetben a rövid történetek térben és időben nagyjából ugyanott játszódnak. Sejthetően a rendszerváltás előtti Románia a helyszín, de nem is ez a fontos, mivel az emberi jellemek és viselkedések állnak a középpontban.
Az egyik novella helyszíne egy szálloda, a sofőr a reggeli kávéja után kivesz egy szobát, pedig ez ellentétes a szabályzattal. A recepciós folyamatos aggodalma, a sofőr furcsa magatartása és a főnök elsőre nem értelmezhető válaszai a történet végéig fokozzák a kíváncsiságot, majd az igazság úgy gurul elénk, mint a recepciós zsebrulettjén a golyó.
A kocsival utazó házaspár közül a nő mindent és mindenkit megfigyel. A háziúr személyesebb kapcsolatot akar kialakítani albérlőjével, így egy meleg nyári napon elviszi fürödni egy tóhoz. Egy pár szakít, mert a férfi új, titokzatos munkát kap, de búcsúzóul ad egy távcsövet a nőnek.
A novellákban nem a kimondott szó számít, hanem az, ami nem hangzik el. Pár lap alatt egész sorsok tárulnak elénk, előrevetítve a szereplők jövőjét is. Külön érték a könyvhöz tartozó DVD lemez, mely nem tekinthető mellékletnek, hanem szorosan hozzátartozik a kötethez. A rövidfilm tökéletesen fűzi össze a novellákat, és olyan többletjelentéssel ruházza fel ezeket, mely ritkaság irodalmi művek adaptációinál.
(Bodor Ádám: A barátkozás lehetőségei; Magvető, 2016.; 4290 Ft)

Comments are closed.