Szakszerű védelem

Szakemberek gyűltek össze február 28-án a hivatalban, ugyanis az Egyesített Szociális Intézmény Család- és Gyermekjóléti Központ éves tanácskozását tartották.  Sok a szakmabeli, de még sincsenek elegen. Ez lehetne röviden a rendezvény konklúziója.

Fotó: Nagy Botond

Fotó: Nagy Botond

Az éves tanácskozást a gyermekvédelmi törvény írja elő. Eszerint minden esztendő februárjában be kell számolni az előző év gyermekvédelmi feladatairól. Ilyenkor a jelzőrendszer minden tagja, a gyermekorvostól és védőnőktől kezdve a bölcsődén, az óvodán és az iskolán keresztül egészen a családok átmeneti otthonáig, a rendőrségig vagy éppen a pártfogó felügyeletig minden szakember elmondja a tapasztalatait, észrevételeit. Ezek figyelembevételével  gyermekvédelmi jelentés készül, amely aztán a képviselő-testület elé kerülhet.

– A XV. kerületben jól működik a jelzőrendszer – mondta Százné Orosz Krisztina, a Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, a tanácskozás házigazdája -, a legnagyobb problémát a szakemberhiány jelenti. Ahhoz, hogy folyamatosan magas színvonalú munkát végezzünk, a rendszerben részt vevő szakemberek erőn felüli áldozatvállalására van szükség.

Pedig a tavalyról szóló beszámolók is jelzik, hogy a munka nemhogy csökkenne, sőt inkább nő. Kiváltképpen a minősített ügyek száma (a bántalmazásoké), melyek felszámolása mindig több szervezet összefogását igényli.

– Tény, hogy nem elég a szakember, de aki ezen a területen dolgozik, az naponta bizonyítja, hogy elkötelezettje a munkájának – mondta a vezető.

Comments are closed.