Szakrendelés újragondolva: belépés maszkban, vizsgálat hőmérőzés után

Fokozatosan megnyílnak a szakrendelések kapui a kerületi betegek előtt. Az új szabályozás értelmében, bizonyos esetekben a látogatás negatív PCR-teszthez kötött lesz, mely torok- és orrváladékból vett mintát vizsgál. A rendeléseken tehát nem a hagyományos ellátási rend szabályai lesznek még érvényesek.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Dr. Buzna Andrea, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosa heti beszámolójában kitért arra, hogy hétről hétre egyre több szakrendelésen lazíthatnak a március óta érvényben lévő ellátási korlátozásokon.

A betegek panaszaikkal továbbra is a háziorvoshoz fordulhatnak első körben, aki telefonos (illetve, szükség esetén, személyes) konzultációt követően adja ki a beutalót, ha további vizsgálatokat szeretne kérni. Ezt követően szintén telefonon kell az adott rendelést felkeresni, hogy a beteg számára időpontot tudjanak adni. A főigazgató hangsúlyozta: a kapott időpontok betartása azért fontos, hogy az intézményben ne legyen egy időben sok beteg – ez mind az ellátásra szorulók, mind az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálja.

Az egészségügyi intézményekbe továbbra is csak testhőmérséklet mérését követően, sállal/maszkkal eltakart arccal, illetve kesztyűt viselve lehet belépni. Az ellátás továbbá egy papír­alapú teszt kitöltéséhez is kötött – ezen nyilatkozhatnak a páciensek jelenlegi egészségügyi állapotukról. Bizonyos esetekben, ha a szakorvosban felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, a betegnek rendelkeznie kell egy 24 órán belüli negatív PCR-teszttel ahhoz, hogy ellátását megkezdhessék. Ennek érdekében a Rákos út 77/a szám alatt található épületben, külön bejáratú, szeparált épületrészben végzik el a PCR-tesztet azon betegeken, akiknek vizsgálata indokolja ezt. Itt kizárólag a beutalóval rendelkező, kerületi lakosokat vizsgálják majd, tehát magánjellegű, fizetős teszt elvégzésére nem lesz lehetőség.

Növekszik a laboratórium napi kapacitása is. A 7–11 óra közötti nyitvatartási időben óránként 20, vagyis napi 80 ember vizsgálatára van mostantól lehetőség. A szakrendelések ellátási rendje folyamatosan az országos előírásokhoz igazodva változik, az aktuális információk az Egészségügyi Intézmény honlapján (www.xv-euint.hu) naprakészen megtalálhatóak. Bár a jelenlegi változások könnyen optimistává tehetik az embert, a főigazgató kiemelte: a vírushelyzetnek még koránt sincsen vége. A kijárási korlátozások továbbra is érvényben vannak, ezért arra kéri a kerület lakosságát, csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat. Ilyen esetekben pedig tartsák be az érvényben lévő biztonsági előírásokat.

 

Comments are closed.