Szabadságon a gyerek

A körülbelül tíz hónapig tartó tanév június 15-én ér véget hazánkban. A tanulók már írták a táblára a vakáció szó betűit. Az utolsó tanítási napon a felkiáltójel is felkerül, ezzel is jelezve, megkezdődhet a várva várt szabadság.

Ballagtak az ovisok/Archív fotó: XV Média, Vargosz

Ballagtak az ovisok/Archív fotó: XV Média, Vargosz

A nyár első hónapjában eljön a búcsúzkodás ideje, sokszor csak az érettségizőkre fókuszálunk ekkortájt, pedig a bölcsődések, az óvodások és az általános iskolákba járók szintén lelkesen készülnek a ballagásukra. A kicsik ugyanúgy májusban köszönnek el a gondozóiktól, a nevelőiktől és nem utolsósorban a barátaiktól, a csoporttársaiktól, mint a középiskolások. Versek, műsorok teszik feledhetetlenné a közös emlékeket. Az óvodások sokszor jelképes batyuval indulnak útnak, hogy a következő tanévben megkezdjék immáron iskolai tanulmányaikat.
Az általános iskolások ballagásait is júniusban szervezik az intézményekben. – Az idei általános iskolai ballagásokat június 15-én és 17-én rendezik városrészünkben. Kilenc oktatási intézményből több mint négyszáz nyolcadikos diák búcsúzik el a tanév végén – tájékoztatta lapunkat Tyukász Mihály Tamás.

Táborok

A nyári szünetet legjobb aktív pihenéssel tölteni. Ehhez a különböző napközis és tematikus táborok adnak jó lehetőséget. A vakáció idején a diákoknak lehetőségük nyílik az önkormányzati, valamint a helyi művelődési központokban szervezett, tartalmas közösségi programokon is részt venni. Ezekről lehet tájékozódni az xvmedia.hu és a bpxv.hu, valamint a csokonaiksk.hu oldalakon is.

Ügyelet a sulikban

Azonban az iskolával kapcsolatos feladatok nem tűnnek el nyomtalanul a kánikulában, a szünidőben is jócskán akad intéznivalójuk a szülőknek.
A KLIK Budapesti XV. Tankerületének igazgatója, Tyukász Mihály Tamás arról tájékoztatta lapunkat, hogy az oktatási intézményekben ügyeleti napokon a vezető vagy a vezetőhelyettes és az iskolatitkár tartózkodik, így lehetőség van különféle ügyek intézésére. Többek között beszerezhető iskolalátogatási igazolás, valamint kiadnak bizonyítványmásolatot, intézhető a ki- és a beiratkozás, bejelenthető a lakcímváltozás, de a diákigazolvánnyal és táborozással kapcsolatos kérdésekben is segítenek. A tankerületi igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a tankönyveket az iskoláknak április 30-ig kellett megrendelni, és augusztusban várható a kiszállításuk az intézményekbe.

Tankönyvek

Térítés nélkül juthatnak tankönyvhöz a 2016/2017-es tanévben az általános iskola 1–4. évfolyamán tanuló gyermekek, a gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részesülők, valamint a nemzetiségi tankönyvek beszerzése is ingyenes. Továbbá rászorultság alapján díjmentes a tankönyvellátás azon tanulók részére, akik a törvényben előírt jogszabályoknak megfelelnek.

Comments are closed.