A suszter meg a kaptafa

Pion István újságírót, az ÉLETképek újság korábbi főszerkesztőjét valahogy mindig megtalálják a lehetőségek. Azt követően – illetve majdnem azzal párhuzamosan –, hogy szerepelt az azóta minden rangos díjat bezsebelő Saul fia című film forgatásán, egy másik filmes karakterben is „nagyot alakított”.
– Angyalosy Eszter és Szőke Dániel barátaim a Wonderland című könyvben szereplő zenekar What Do You Really Wanna Say című számához készítettek klipet, melynek újságíró szerepére engem kértek fel – mesélte Pion István.

Krepler István/Fotó: XV Média, Vargosz

Krepler István/Fotó: XV Média, Vargosz

A klip pedig a Saul fiához hasonlóan sikeres lett. A készítői elindultak a filmmel külföldre is, ahonnan aztán rengeteg díjjal tértek haza. A klip már tucatnyi Official Selec­tiont és egy Best Music Video címet is bezsebelt, bemutatták többek között az Egyesült Államokban, a csendes-óceáni Guam szigetén, Olaszországban, Indiában és Kenyában is.
– A film a sikerek után eljutott Párizsba is, ahol július 25-én a Cinema UCG Odéonban a Paris Art & Movie ­Awards díjátadó gáláján „Az év legjobb videoklipje” díját nyerte. Ilyen rangos díjat magyar klip csak ritkán kap – magyarázza a szerkesztő.
Pion István újságíróként és ismert slamköltőként büszke ezekre a filmes sikerekre. Ugyanakkor továbbra sem dédelget színészi ambíciókat, mondván, a suszter maradjon a kaptafánál. Ennek ellenére érdekes kiruccanásnak tartotta mind a Saul fiában, mind a videoklipben való szereplést.
– Tavaly tavasszal éppen a klipet forgattuk, amikor telefonon hívott Nemes Jeles László rendező, hogy a Saul fiát benevezték a cannes-i filmfesztiválra – emlékszik vissza Pion István.
Azóta pedig már tudjuk, hogy a Saul fia Cannes-ban a zsűri nagydíját, majd a Golden ­Globe-ot és a legjobb nem amerikai filmnek járó Oscart is megnyerte.

Comments are closed.