Stresszoldással a sikerért

Egy állásinterjún ugyanazok a tünetek jelentkezhetnek, mint egy vizsgán – verejtékezés, kézremegés, erős szívdobogás, elakadó hang, dadogás, esetleg hadarás –, azaz a tipikus stressz­tünetek. Persze teljesen természetes és érthető, hogy az ember ilyen helyzetben izgul, hiszen sorsdöntő lehet az áhított állás, vagy az új, nagyobb kihívással és anyagi elismeréssel járó pozíció megszerzése. De pont ezek, amelyek ronthatnak az összbenyomáson. Éppen ezért kell megpróbálni minimalizálni, kontroll alatt tartani a tüneteket.

trening
– Az ilyen helyzet sokakból a legrosszabbat hozza elő, hiszen hogyan is tudnának nyugodtak maradni, ha épp megélhetésük múlik az interjú sikerén? – magyarázza Kollár Emese pszichológus. Mégis, meg kell próbálni, bár a stressz tüneteinek csökkentése, oldása nem megy egyik napról a másikra, csak megfelelő felkészüléssel. – Jó megoldás lehet az autogén tréning, hiszen a relaxáció kedvezően hat a tüneteket produkáló vegetatív idegrendszerre. Ugyanilyen hatásos módszer lehet a meditáció vagy a jóga is, amelyek a relaxációhoz hasonló elven működnek – ajánlja a szakember.
– Fontos az is, hogy az ember higgyen magában, ne csak akarja az állást, de képesnek is tartsa magát a pozíció betöltésére. Az önmagát beteljesítő jóslat fogalmát mindenki ismeri. Ha valaki sokáig mondja magának, hogy mit nem tud elérni, megtenni, tényleg nem tudja majd. De ez a dolog fordítva is működik – hangsúlyozza a szakember.

Comments are closed.