Stresszmentes készülődés

Jánosi Mónika/XV Média, Vargosz

Jánosi Mónika/XV Média, Vargosz

Bár a karácsony lényege, hogy nyugalomban, szeretetben együtt lehessünk, az előtte lévő hetek rendszerint feszültséggel telnek. Az ajándékvadászat, a közös ebédekre és vacsorákra való előkészületek, az otthonunk feldíszítése, ha nem vigyázunk, nagy stresszel jár. Jánosi Mónika, a Fejlesztő Palota szakembere többek között arra is kitért, ilyenkor könnyen úgy érezhetjük, hogy magunknak és másoknak is meg kell felelnünk, pedig az elvárások csak nehézségeket hoznak az életünkbe.

A stresszes, túlterhelt időszakban hajlamosak vagyunk túlbonyolítani mindent. Ez érvényes az ajándékokra, a díszítésre, az ételekre és a sütikre is. Elég mindenből egyfélét vásárolnunk és készítenünk, javasolja a szakember. A stresszt ugyanis az okozza, ha többet vállalunk, mint kellene. Szerinte nagyon fontos, hogy a gyorsabb vásárláshoz készítsünk egy listát, osszuk fel a teendőket. Mire van szükség az ajándékvásárlás, az otthoni dekor, az ételek és a harmónia megteremtése kapcsán? Ha lehet, szerezzünk be mindent egy nap alatt. A karácsonyfát is érdemes az ünnep előtt feldíszíteni egy-két nappal. Így ha hiányzik még valami róla vagy kiégett az égősor, van idő beszerezni újat, és nem szenteste alakul ki pánikhangulat a családban.

Jánosi Mónika azt is megjegyezte, hogy más országokban gyakori, hogy korábban állítják fel a fát, Amerikában például már a hálaadás ünnepe után. A legeslegfontosabbnak pedig az „énidőt” tartja. Azt ajánlja, szerezzünk be magunknak illatos gyertyát, fürdősót, olajat vagy egy tápláló arcmaszkot, egy jó könyvet, filmet, és teremtsünk minimum húsz percet, amikor ki tudunk kapcsolni. Feltöltődés után kétszer olyan hatékonyan, újult erővel foghatunk bele a további munkába.

Lehet, hogy az is elég, ha az ember csökkenti az igényeket, hiszen az elvárások gyakran elvárt érzelmekre, mint például a boldogságra vonatkoznak. És ebben rejlik az óriási probléma: a valódi érzelmeket nem lehet kikényszeríteni. Nem keletkeznek parancs­szóra és az ellenkezőjét eredményezhetik.

A szakember nyomatékosította, hogy a stressz jelentősen ronthatja a jó közérzetet a karácsonyt megelőző időszakban. Ezért mérlegeljünk: a kevesebb néha több!