Sporttal a depresszió ellen

Kutatások bizonyítják, hogy a depressziós betegek tünetei jelentősen javulhatnak a testmozgás hatására. A szorongással, stresszel terhelt időszakoktól szenvedőknek segít a sport, sőt a keveset mozgó idősek körében már a könnyedebb mozgásformák, például a séta is, csökkentik a depresszió kialakulásának esélyét.

Futás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Futás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Itt a tél, egyre rövidebbek a nappalok, az idő hideg, gyakran nyirkos. Mindez a kedélyállapotunkra is kihat, sokan a legszívesebben meleg takaró alatt töltenék szabadidejük nagy részét, nem kívánkoznak a szabadba. Pedig ilyenkor érdemes igazán erőt venni magunkon és valamilyen mozgásformát választani. A rendszeres edzések ugyanis elterelik figyelmünket a mindennapos gondokról, a vérkeringés serkentésével felfrissíti egész testünket, ettől nemcsak gyorsabbak és erősebbek leszünk, hanem boldogabbak is.
A mozgás során ugyanis boldogsághormont – endorfint – szabadít fel szervezetünk (amelynek termelődését egyébként például a csokoládéevés is serkenti). Vegyünk hát erőt magunkon, és kezdjünk hozzá az edzéshez, készüljünk fel a rendszeres testmozgásra.
– Először is készítsünk ütemtervet. Nézzük meg állandó, kötelező programjainkat, írjuk fel rendszeres heti elfoglaltságainkat, az üresen maradt helyekre, a szabad órákra pedig ütemezzük be az edzéseket – tanácsolja Szakács Olivér fitneszedző.
– Fontos, hogy ne akarjunk egyik napról a másikra életmódot váltani. Kis lépésekben haladjunk előre, szokjuk meg, hogy törődünk magunkkal, így valóban elérhetjük célunkat – teszi hozzá a szakember.

Comments are closed.