Sport túlsúllyal

A túlsúlyos embereknek különösen nagy szükségük van a rendszeres testmozgásra, ugyanakkor ők azok, akiknek – éppen a pluszkilóik miatt – nagyon oda kell figyelniük, milyen sportot választanak.

kövérbiciklisták
– A túlsúllyal küszködők általában nincsenek hozzászokva a rendszeres testmozgáshoz, ezért erőnlétük, állóképességük sem megfelelő, így náluk nagyobb a sérülések kockázata. A túlsúly önmagában is megterheli a szívet, az érrendszert, a csontokat és az ízületeket, ezért sok sportág magasabb egészségügyi kockázattal jár – tudtuk meg Szakács Olivér fitneszedzőtől.
Ez nem jelenti azt, hogy ne is kezdjenek el sportolni, éppen ellenkezőleg, hiszen a mozgás elengedhetetlen a fogyáshoz. Azt tudni kell, hogy a súlyfelesleg leépítése az edzés elkezdésétől számított 20. perc után kezdődik, addig a szervezet csak szénhidrátokat éget, zsírokat alig. Nem mindegy a pulzusszám sem, az ideális zsírégető pulzus a 120-141 közötti tartomány. A fogyáshoz a legmegfelelőbbek a kitartó sportok, ezek közül is azok, amelyek nem terhelik meg az ízületeket.
Az egyik legjobb mozgásforma a biciklizés, amely egyszerre fejleszti az izmokat és égeti a zsírt, és ez akár a mindennapok részévé is tehető. A szakember a fogyni vágyóknak az úszást is ajánlja, amely kalóriát éget és gyorsítja az anyagcserét. A legkézenfekvőbb pedig a gyaloglás, amely a kocogásnál jóval ízületkímélőbb, bár – mivel ugyanannyi idő alatt kevesebb kalóriát éget – hosszabb ideig kell kitartani, mint a futásnál. Másik előnye, hogy nem kell hozzá sportruházat vagy -eszköz.

Comments are closed.