Sport és egészség

Az egészséges életmódnál a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásnak is igen fontos szerepe van, és nem csak a fogyni vágyóknak. Persze ez utóbbi kategóriába tartozóknál a normális testsúly elérésének és megtartásának feltétele a fizikai aktivitás.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Téves az a feltételezés, hogy rendszeres testmozgásra csak túlsúlyos egyéneknek van szükségük, mivel a napi szinten végzett fizikai aktivitás hozzájárul az egészségi állapot fenntartásához, a krónikus betegségek megelőzéséhez. A mozgás ráadásul bizonyos mentális betegségek, mint például a depresszió és a szorongás megelőzésében és kezelésében is nagyon hatásos – hívja fel a figyelmet Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
Az Egészségügyi Világszervezet besorolása alapján fizikai aktivitásnak számítanak az olyan szabadidős tevékenységek, mint a séta, a tánc, a kertészkedés, az úszás vagy a túrázás, a közlekedési célból végzett testmozgás (gyaloglás, kerékpározás), valamint a beosztásunkból adódó fizikai munka és egyes háztartásbeli munkálatok is.
Egy egészséges felnőtt embernek legalább heti 150 perc közepes intenzitású mozgás (séta, kocogás, kerékpározás, tánc, túrázás) vagy 75 perc magas intenzitású testmozgás (futás, súlyzós edzések, saját testsúlyos edzés) javasolt, de heti 300 perc közepes intenzitású, vagy heti 150 perc magas intenzitású testmozgásból további egészségügyi előnyeink származhatnak. Ezek mellett érdemes heti 2 alkalommal az izmok nyújtását, az ízületi mozgástartomány növelését célzó gyakorlatokat végezni (gerinctorna, jóga, pilates, streching).

Comments are closed.