Sólymok Pestújhelyen

A Pestújhelyi téren, az elkerített focipályán minden délután pattog a labda. A hálók között szakmai munka folyik, a gyerekek mezén jól kivehető az FC Budapest felirat. Hogyan került ide az egyesület? Czuk Henriket, a csapat edzőjét kérdeztük.

– Ez most az edzőpályánk. Hozzáteszem: sajnos, mert ilyen körülmények között nem könnyű dolgozni, de most ezzel a helyzettel kell megbirkózni. Ennek ellenére boldog vagyok, hogy lassan féléve itthon lehetek végre az egyesületemmel – jegyezte meg az edző.

A történet 2006-ig nyúlik vissza. Czuk Henrik akkoriban már megfordult többek között az Újpestnél és a Ferencvárosnál is. Tanítványai közül többen – Korcsmár Zsolt, Nagy Olivér, Szekeres Adrián – az NB I-ig, illetve a korosztályos-  és felnőtt válogatottságig jutottak. A Fradiból kiválva létrehozta, majd két év alatt nemzetközi hírűvé tette a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiát. 2009-ben kivált az újpalotai klubból, és a szomszédos XVI. kerületben megalapította az FC Budapest Sólymok sportegyesületet. Immár 13. éve rendezik meg a Future Cup utánpótlástornát, mely komoly rangot vívott ki a hazai futballberkekben.

– Tavaly nyáron döntöttem úgy, hogy új alapokra helyezem a képzésünket, de ehhez egy új otthon is kellett. Mivel 16 éve Pestújhelyen élek, errefelé kerestem bázist magunknak, amit aztán a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarán levő műfüves pályán találtam meg. Sajnos, ez az állapot csak novemberig tartott, akkor ugyanis bezárták a házat. Így kerültünk a Pestújhelyi térre. Mellette gőzerővel építjük már a saját edzőpályánkat Fóton, remélhetőleg nyártól már ott is tudunk majd edzeni – tette hozzá az edző.

Az új kerületi egyesület három korosztályban, U12-ben, U16-ban és felnőttben működtet csapatokat. A BLSZ 4-ben szereplő felnőtt gárda alapját is az U16-os csapat adja. Ennek a 35 labdarúgónak kell az edzéseit a Pestújhelyi téri dühöngőben és a félkész fóti pályán koordinálni.

– Úgy vélem, a futballhoz mérvadóak a jó feltételek, de ennél is fontosabb a szakmai alázat. Ha valaki úgy véli, ilyen körülmények között nem lehet minőségi munkát végezni, annak elmondanám, hogy Szoboszlai Dominik is egy ilyen kispályán focizott az apukája által irányított Főnix Gold FC-ben egészen addig, amíg külföldre nem ment. Reméljük, hogy a Pestújhelyi térről és a Szűcs István utcai kispályáról is a jövő Szoboszlai Dominikjai és Skribek Alenjei kerülnek majd ki – nyomatékosította Czuk Henrik!

 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Comments are closed.