Skanzen a kerületben

Végéhez közeledik a tűzoltóskanzen kialakítása. Az új intézményen az utolsó simításokat a Répszolg munkatársai végezték, akik a Szent László téri parancsnokság homlokzatának szokásos, virágokkal történő díszítése mellett az épület hátsó udvarán kialakított skanzen kerítését is „felvirágoztatták”.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– A skanzen 90 százalékos állapotban van – mondta Béres Ferenc tűzoltó alezredes, a IV–XV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője. – A tervezett nyolcból hét jármű már a helyére került, a nyolcadikat, a Magyarországon egyedüli működőképes gőzfecskendőt pedig a napokban várjuk. Ezt követően csak a bejáratot kell már kialakítanunk, és onnantól kezdve látogatható lesz a létesítmény.

Magyarország első tűzoltóskanzenje már ebben a „félkész” állapotában is nagy látványosságnak számít. Sokszor állnak meg gyerekek a kerítésnél, hogy megcsodálják a ritka és szép járműveket. A legkitartóbb bámészkodókat Béres parancsnok – aki a szervezőmunka miatt sokat időzik a skanzen területén – mindig behívja, hogy közelről is megszemlélhessék a tűzoltó matuzsálemeket.

– A látogatók minden autóba beülhetnek majd. Az egyikbe előre, a másikba hátra, illetve minden darabhoz tervezünk egy QR-kódot is, mellyel a skanzen honlapján sok érdekességet megtudhat majd az érdeklődő az adott járműről. Gondolkodunk egy pici kalandpark kialakításán is, ahol tűzoltókötéseket, létrán való áthaladást, illetve libikókán gyakorolhat majd az érdeklődő. Ezt azonban egyelőre későbbre tervezzük.

A skanzen belátható időn belül látogatható lesz. Ehhez az szükséges majd, hogy az érdeklődő előzetesen bejelentkezzen. A létesítmény ugyanis nem lesz mindig nyitva, a járművek megtekintése pedig kizárólag tűzoltó felügyelete mellett történhet majd. Béres Ferenc parancsnok elmondta, ősztől nagyon számítanak az újpesti és a XV. kerületi iskolai csoportok ­látogatására.

Comments are closed.