Seniorok mint mentorok

A Civil Vállalkozások Senior Mentor Programja lehetőséget kínál az 55 év felettiek számára, hogy a köz szolgálatába állítsák tudásukat. Ma több mint százhúsz tag teljesít szolgálatot – oktatóként és mentorként – tanítás utáni programokban az általános iskolákban. A program keretében segítik a gyerekeket az olvasás elsajátításában és magabiztosságuk növelésében, valamint azon készségek megszerzésében, melyek szükségesek a siker eléréséhez mind az iskolában, mind pedig az életben.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A társalapító és ügyvezető Aichelburg Márton szerint az oktatás nemcsak állami, hanem össztársadalmi feladat, így a civil és magánszférának is van benne tennivalója. Idén a Senior Mentor Program nyolcadik tanévét indították el, tavaly mintegy háromezer ember érdeklődött a mentortagság iránt. Budapest nyolc kerületében és vidéken is számos helyen hoztak létre mentorcsoportokat. Mindemellett több magyarországi és szlovákiai városban kísérleti projektek indultak.
A mozgalom összesen több mint kétezer gyereknek segített az olvasás elsajátításában. Terveik szerint 2018-ra országosan 100 iskolában évente ötszáz egyéni tag vesz részt a Senior Mentor Programban, és a mentorált általános iskolás gyermekek száma el fogja érni a háromezret.
Céljuk elérése érdekében továbbra is várják az idősebbek részvételét. Tari Alexandra programkoordinátor elmondta: bátorítják a kerületi idősebb lakosokat, ha felkeltette érdeklődésüket a program, töltsék ki a honlapjukon (civilvallalkozasok.hu) található jelentkezési lapot, és küldjék el a feltüntet e-mail címre. Minél többen jelentkeznek, annál nagyobb az esélye, hogy a kerületi iskolákban is el tudják indítani a kezdeményezést.

Comments are closed.