Segítő 1 százalékos adományok

Lépten-nyomon kéregetőkbe botlunk, gyűjtéseket szerveznek iskolákban, kórházakban, úton-útfélen. Mégis, melyek azok a pontok, melyeket érdemes adományozáskor figyelembe venni és kinek adhatjuk adónk 1 százalékát?

Az adománygyűjtés minden esetében – internet, telefonos adománygyűjtés esetében is – biztosítani kell, hogy az adományozott és a gyűjtő szervezet azonosítható legyen. Sokan nem tudják, de a gyűjtést végző köteles tájékoztatni az adományozót a céljairól. A szervezet nevét, székhelyét, és ha van telefonszámát, weboldalának címét meg kell adni. Ennek hiányában jobb fontolóra venni a hitelességüket. A legegyszerűbb adományozási forma a pénz, melyet a szervezet arra költhet, amire akarja vagy amire kijelölik. Adomány lehet azonban valamilyen szolgáltatás, például fodrászmunka vagy tárgyi eszköz is, többek között működő, jó állapotú számítógép.


Ezenkívül az adófizetők minden évben összesen két szervezet javára felajánlhatják adójuk 1+1 százalékát. A kedvezményezettek egyik csoportjába a civilek tartoznak. Idesorolhatók a közhasznú tevékenységet végző egyesületek, alapítványok és a közalapítványok. A rendelkezéshez a magánszemélynek a civil kedvezményezett adószámára van szüksége. A kedvezményezettek másik csoportjába, azaz a második 1 százalékot egyháznak ajánlhatják fel az adófizetők.
Kedvezményezettet mindkét csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze. Nincs tehát arra mód, hogy az szja 2 százalékát ajánlja fel egy civil szervezetnek vagy egy egyháznak. Ha valamelyik csoportból nem választ kedvezményezettet, akkor csak egy rendelkező nyilatkozatot kell eljuttatni az adóhatóságnak, mert az egyik 1 százalék nem irányítható át a másik csoportban lévő kedvezményezettek javára.
Az azonos körből választott két kedvezményezett javára tett rendelkező nyilatkozat mindegyike érvénytelen. A rendelkező nyilatkozatot az adóbevallás részeként, vagy függetlenül az adóbevallástól, legkésőbb május 10-ig küldhetjük meg az adóhatóság részére postai vagy elektronikus úton. Ha a felajánló az 1 százalékról rendelkező nyilatkozatot a NAV ügyfélszolgálatán szeretné benyújtani, akkor azt csak személyesen vagy meghatalmazottján keresztül teheti meg. Hasznos tudnivalókat lehet találni az ado1szazalek.com, valamint adjukossze.hu oldalakon.

Comments are closed.