Az alábbiakban tájékoztatni kívánom a kerület lakosságát és a sajtó nyilvánosságát arról, hogy a rendkívüli hideg idő beálltával a megszokott utcai szociális munkán túl milyen intézkedéseket teszünk az esetleges kihűlések megelőzése érdekében a XV. kerületben:

– Folyamatosan figyeljük az előrejelzést: a jelenlegi információk szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat az extrém hideg miatt kiadta a 1-es (Pest megye, –15 foknál hidegebb), illetve a 2-es fokozatú (-20 foknál hidegebb) figyelmeztető előrejelzést.

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk a Menhely Alapítvány által üzemeltetett és a nap 24 órájában elérhető Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálattal, így munkatársaink folyamatosan tudják, hogy melyik éjjeli menedékhelyen van szabad férőhely, ahova el tudjuk szállítani az utcán élő személyeket. Tudomásunk szerint Budapesten jelenleg elegendőférőhelyet tudnak biztosítani a rászorulók számára.

– Az utcai szociális munkások munkanapokon este 22 óráig elérhetőek, felkeresik az utcán tartózkodókat és tájékoztatják őket a hideg idő veszélyeire, egyúttal felajánlják számukra az éjszakai szálláslehetőségeket.

– Mivel az éjjeli menedékhelyek többsége munkanapokon csak 18 órától elérhető (hétvégén korábban nyitnak), ezért a Kontyfa Utcai Nappali Melegedő nyitva tartását ehhez igazítva munkanapokon ideiglenesen 18 óráig meghosszabbítjuk.

– A Nappali Melegedő hétvégén is elérhető, 10-16 óra között tart nyitva.

– Kiemelt figyelmet fordítunk a szénhidrát- és folyadékpótlásra.

– Folyamatosan biztosítjuk a hajléktalanok által igényelt eszközöket (pl. takaró, fólia).

– Jelenleg a XV. kerületben regisztrált hajléktalanok száma 71 fő, a becsült létszám kb. 100 fő.

Az utcán élő hajléktalanok felkeresése, a megfelelő szállásról való tájékoztatás és a segítségnyújtás folyamatos, amennyiben valaki mégsem szeretne az utcáról fedett helyre menni éjszaka, akkor a munkatársak megkérik, hogy tegyen írásban nyilatkozatot, hogy nem fogadja el a felajánlott segítséget.

Még egy fontos intézkedésről szeretnék beszámolni: a Család- és Gyermekjóléti Központ folyamatosan fogadja azon családok, idősek esetében a jelzést, akik a saját lakásukban kerülnek veszélyhelyzetbe azért, mert nem tudnak fűteni.

Rendkívüli hideg esetén, ha a szálláshelyek megtelnének, úgy a XV. kerületben az Újpalota Kontyfa u 3 sz. alatti melegedő közelében lévő közintézményeinket is megnyitjuk. A melegedőt kell keresni és ott kapnak a részletekről felvilágosítást a rászorult fedél nélkül élő embertársaink.

Probléma, illetve krízishelyzet esetén kérem, forduljanak bizalommal Gráczer Irma asszonyhoz, a XV. kerületi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjéhez a +36 1 306 3184-es vagy a +36 1 307 6263-as telefonszámon, illetve az igazgato@eszixv.hu e-mail címen.

Az Utcai Gondozó Szolgálat munkatársainak (0-24 órában) elérhetőségei: 0630/231-5954,  0630/355-5430,  0630/461-3388.

Tisztelettel:

Hajdu László

a XV. kerület polgármestere

Comments are closed.