A rendkívüli hidegre való tekintettel az elmúlt hétvégén a téli krízisellátásban dolgozó munkatársaink fokozott figyelmet fordítottak az utcán tartózkodó hajléktalanokra, valamint a kerületünkben egyedül élő, beteg vagy segítségre szoruló lakosokra a kihűléses balesetek és az emberi tragédiák elkerülése érdekében.

A Nappali Melegedő reggel 9 órától – az extrém hideg miatt meghosszabbított nyitva tartással – este 6 óráig fogadta az érkezőket. Az emberek itt rendszeresen kapnak meleg teát és szendvicset vagy konzervet, forró vizet biztosítunk számukra, tehát lehetőségük van fürdeni és mosakodni, melegedhetnek és tiszta ruhához is hozzájutnak. A Házirendet figyelmen kívül hagyva – a hideg időjárás miatt – kivételesen alkoholos befolyásoltság esetén is igénybe vehették a szolgáltatásokat, kipihenhették magukat és tudtak étkezni is. A munkatársak rendszeresen tájékoztatják a segítséget kérőket a szükséges teendőkről és lehetőségekről, kollégáink a kerületünkből érkező összes bejelentést fogadják és kivizsgálják.

Az Utcai Gondozó Szolgálat munkanapokon 14-22 óra között működik: a különleges helyzetre való tekintettel azonban a kollégák péntektől vasárnapig szintén meghosszabbított szolgálati időben, éjfélig járták a terepet. Ennek köszönhetően megnyugtató módon minden általunk gondozott utcán élő hajléktalanhoz eljutottak. A hideg időjárásra felkészülve – konzervekkel, pokrócokkal, takarókkal és hálózsákokkal felszerelkezve – látogatást tettek a XV. kerületben utcán élő valamennyi kliensnél.

Munkatársaink mindenkinek felajánlották a lehetőséget, hogy amennyiben be szeretnének menni a szállóra, elszállítják őket a megadott címre. A célunk az volt, hogy optimális esetben mindenki bemenjen a fedett éjjeli menedékhelyre, de erre végül csak kevesen vállalkoztak. A legtöbben írásban nyilatkoztak arról, hogy nem szeretnék igénybe venni az éjszakai menedékhelyet.

Azoknak a hajléktalanoknak, akik saját döntésük értelmében az utcán maradtak, meleg ruhát és takarót, szükség szerint ételt és gyertyát is biztosítottak munkatársaink. A kerületünkben élő legtöbb hajléktalannak van saját kályhája, tűzhelye, amivel befűthet, erről a helyszínen a hétvégi bejárások során személyesen is megbizonyosodtak az utcai szociális munkások.

Rendkívüli esemény szerencsére nem történt a hétvégén. Minden segítséget igénylő figyelmét felhívtuk az extrém időjárás veszélyeire, valamint tájékoztattuk őket arról, mi a teendő ilyenkor, kihez lehet fordulni segítségért, mely szállók mikortól vannak nyitva, továbbá a krízishelyek pontos címeiről és elérhetőségeiről is kaptak információt.

Vasárnap négy XV. kerületi és egy XVI. kerületi lakostól ruhaadományokat kaptunk, ezeket szükség szerint kiosztják a rászorulóknak munkatársaink. Délelőtt érkezett jelzés a Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály főosztályvezetőjétől, miszerint a Pázmány Péter utcában, rossz fűtés miatt fagyoskodik egy bérlő. Azonnal kiment az egyik ügyeletes munkatárs hozzá, vitt takarót és konzervet, valamint felvilágosítást adott a lehetséges további segítségnyújtásról.
A Rendőrség érdeklődésére szerencsére azt az információt tudtuk adni, hogy kerületünkben a tél eddigi leghidegebb hétvégéjén nem volt tudomásunk olyan kliensről, akiről az elmúlt pár napban ne hallottak volna a kollégák.

A Twist Olivér Alapítvány utcai szociális munkásával ma reggel egyeztettek munkatársaim. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szombat és vasárnap is fogadták a jelzéseket, rendkívüli eseményről ők sem értesültek.

Ezúton is köszönöm a Mentőszolgálat, a Tűzoltóság és a Rendőrség munkatársainak lelkiismeretes együttműködését, valamint a kerületi szociális – és hajléktalan ellátásban dolgozó kollégák példaértékű helytállását. Külön elismeréssel és köszönettel tartozom a kerületben élőktől kapott támogatásért és adományokért. Az elkövetkező napokban folyamatosan figyelemmel kísérjük a meteorológiai előrejelzéseket, és a XV. kerületben továbbra is mindent megteszünk a leginkább veszélyben lévők tájékoztatása és szakszerű segítése érdekében.

Budapest, 2017. január 9.

Hajdu László
XV. kerület polgármestere

Comments are closed.