Rotavírus, amely elronthatja a szünetet

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a rotavírus a nyaralások során közösen használt eszközökkel is terjedhet, a betegség kezelése pedig külföldön nehézkes és költséges lehet. Egy súlyos rotavírus-fertőzés több mint 5 nap kórházi ápolással járhat, amely még utasbiztosítás mellett is sok pénzbe kerülhet.
A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakkal és kézzel jut a vírus az ember szájába. Ehhez hozzájárul, hogy már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek, azaz tünetmentes állapotban is fertőzhetik környezetüket. Ezért a betegség emberről emberre nagyon könnyen terjed.
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a higiéniai szabályok betartása nem csökkenti kellően a betegség előfordulását. A betegség terjedésének megakadályozására a leginkább hatásos eszköz az oltás.
A rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amelyet be kell tartani. Tehát érdemes időben érdeklődni az oltásokról, hogy arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor) már kialakulhasson a megfelelő védelem.

Comments are closed.