Roma Tanoda nyílhat a XV. kerületben

A kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak 2019 óta új az elnöksége. Czuczu Tamás elnökkel az eddigi eredményekről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

– A választások után sikerült elérnünk, hogy emléktáblát állítsunk a 2018-ban elhunyt Choli Daróczi József, cigány írónak, költőnek, műfordítónak, pedagógusnak, népművelőnek és újságírónak. Choli bácsi tanári pályafutását az újpalotai lila iskolában, a mai László Gyula Gimnázium és Általános Iskolában kezdte. Szerettük volna hasonló lendülettel folytatni a munkát, azonban a tavalyi évünket nekünk is a vírus határozta meg – mondta  Czuczu Tamás.

 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat legfőbb igénye, hogy önálló székhelye, közösségi tere legyen a kerületben. Enélkül ugyanis nagyon nehéz programokat szervezniük.

– Több lehetőséget is megnéztünk, végül a Létminimum Alatt Élők Társaságának egykori székhelyét választottuk. Az Apolló utcai önkormányzati ingatlan azonban rossz állapotban van, ahhoz, hogy ott munkába kezdhessünk, komoly felújításokra lesz szükség – jegyezte meg.

Czuczu Tamás bízik benne, hogy ezek a munkálatok az év első felében lezajlanak, és legkésőbb júniusban már birtokba vehetik az ingatlant.

– Nagy tervünk egy tanoda indítása, mely a roma és nem roma származású diákoknak nyújtana felzárkóztatási lehetőséget. Képzett pedagógusok, családmentorok foglalkoznának a gyerekekkel, remélhetőleg ezáltal csökkennének a korai iskolaelhagyások.

Az új székház számos más lehetőséget is kínál. A közösségi programok mellett fel lehetne éleszteni a régi hagyományokat, többek között a zenei- és táncképzéseket.

– Egy Palotai Roma Nap meghonosításán is gondolkodunk. Az eddigi visszajelzések alapján igény van egy ilyen jellegű rendezvényre a kerületben. Ezen kívül a roma holocaust áldozatainak szeretnénk emléket állítani – jegyezte meg az elnök.

A XV. kerület lakosságának nagyjából 8 százaléka cigány származásúnak vallja magát. A helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szeretné a többségüket a programjaikba bevonni, illetve a kerületi lakosokkal megismertetni a szokásaikat. Kezdeményezéseikről az email címen adnak részletes tájékoztatást.

 

 

Comments are closed.