Ringasd és énekelj!

Rendhagyó Ringató-foglalkozást tartott a Pestújhelyi Közösségi Házban Venczel Mónika. A programra ellátogatott a Mikulás, ajándékot osztott a kicsiknek, a felnőttek pedig dalokkal viszonozták kedvességét.
Zenei nevelés a születéstől hároméves korig, kodályi elvek alapján – ez a Ringató foglalkozás hivatalos megfogalmazása. A valóságban ennél jóval többről van szó, olyan érzelmekről, élményekről, energiákról, amelyeket pluszként kapnak azok a felnőttek, akik részt vesznek a foglalkozáson.

Ringató/Fotó: XV Média, Vargosz

Ringató/Fotó: XV Média, Vargosz

A módszer kidolgozója, dr. Gállné Gróh Ilona szerint – ellentétben sok, manapság népszerű, korai fejlesztést szolgáló foglalkozással – nem a gyermeket kell fejleszteni, hanem olyan körülményeket teremteni számára, ahol nyugodtan fejlődhet. Éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen fontos, hogy már a lehető leghamarabb értékes zenei ingerekkel vegyük körbe a gyermeket.
Bár egy pár hetes vagy néhány hónapos baba még nem tud aktívan részt venni a foglalkozáson, nagyon fontos számukra, hogy hallják édesanyjukat énekelni, miközben érzik közelségét, ölelését.
A Ringató foglalkozásokon a felnőttek énekelnek és sok-sok népdalt megtanulnak. Nem maradhat el a közös játék sem, mégpedig olyanok, amelyek a dalokkal, mondókákkal rengeteg pozitív érzelmet közvetítenek. Ez ugyanis a Ringató foglalkozások lényege, a kicsik „érzelmi tankjának” feltöltése.
Aki kedvet kapott a Ringatóhoz, bármikor csatlakozhat a Pestújhelyi Közösségi Házban keddenként 9.15–9.45-ig, illetve 10–10.30-ig megtartott foglalkozásokhoz.

Comments are closed.