Retro gombfoci Rákospalotán

Ki ne emlékezne még az NSZK 1974-ben világbajnokságot nyert futballválogatottjára? Vagy a Ferencváros 1975-ös KEK-döntős csapatára? Emlékeink lehetnek, de nemcsak a lelátóról vagy a televízióból, hanem azokról a műanyag, fényképekkel ellátott gombfocikról is, melyeket a ’70-es és ’80-as években a trafikokban árultak.

Volt egy generáció, amelyik ezeken a gombfocicsapatokon nőtt fel, még a baráti társaságokban is vérre menő csaták mentek, hogy ki, melyik együttessel legyen, és meccsek közben jó volt nézegetni a „játékosokon” Rab Tibi, Ebedli vagy éppen Törőcsik és Fazekas fényképét. A gombfociláz a rendszerváltást követően fokozatosan elmúlt, helyét a „sportosabb” asztali-labdarúgás vette át, mely sportágban Magyarország a világ legjobbjai közé tartozik. 

Ha valakinek sikerült kedvet csinálnunk ezzel a rövid múltidézéssel, akkor azt örömmel vesszük. A kerületben ugyanis Gombfoci 21 néven retro gombfociszakosztály alakult. Az Észak-Pesti Környezetvédelmi és Kulturális Szabadidős Egyesület szeretné, ha a ’70-es és ’80-as évek kedvelt játéka ismét helyet kapna a szabadidős elfoglaltságok között.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Várunk mindenkit, időseket és fiatalokat egyaránt az edzéseinkre – mondta Mihály Zoltán, a szakosztály vezetője –, melyeket csütörtökönként 17– 20 óráig a Budai II László stadion első emeleti sakktermében tartunk. Ezek az edzések főleg a játékról szólnak, hisz a gombfocinak épp ez a lényege. Házi bajnokságokat szervezünk, melyeken mindenki kedvenc csapatával lehet.

A szakosztály július közepén alakult, és hamar közkedvelt lett. Egyelőre még csak az ötvenes korosztály körében, akik a ’70-es és ’80-as években voltak fiatalok, de bízunk abban, hogy hamarosan a Playstation-on szocializálódott korosztály is felfedezi majd magának a gombfocit. A szakosztály alapítóinak nem titkolt célja, hogy újra népszerűvé tegye a játékot, és kiszakítsa a fiatalokat a mobilba feledkezés virtuális világából. Ezt a tervet segítheti, hogy egy agglomerációban működő vállalkozásnak köszönhetően újra gyártják a régi csapatokat. Így egy csütörtöki játéknapon még akár az 1978-as magyar – argentin világbajnoki mérkőzést is megismételhetjük, és, ha körömmel jól pöcköljük a csatárainkat, a 2-1-es argentin győzelmet is meg tudjuk változtatni.

Comments are closed.