Szeptembertől életbe lép a gyermekétkezést megreformáló menzarendelet, amely pontosan rögzíti, milyen összetételűek és tápanyagtartalmúak lehetnek a menzaételek.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A szolgáltatóknak kevesebb sóval és cukorral, egészségesebb alapanyagokból, jobb konyhatechnológiai megoldásokkal kell főzniük. Cél, hogy minél több zöldség, gyümölcs, tejtermék és teljes kiőrlésű gabonatermék kerüljön az ételsorba, a bő olajban sült ételek helyét vegyék át az alacsony zsírtartalmú húsfélék, újfajta gabonák.
Az asztalokról eltűnik a só- és cukortartó, az ételek zsír-, szénhidráttartalmát is szabályozzák. A szénsavas és cukros üdítők he lyett ivóvizet vagy ásványvizet és tejet kapnak a gyerekek – utóbbiból három deciliter jár naponta az általános iskolásoknak, öt deciliter a középiskolásoknak. Desszertnek is csak olyan ételeket lehet készíteni, amelyek legalább egyharmad részben gyümölcsöt vagy tejterméket tartalmaznak – olvasható a rendeletben.
Az új szabályozás szerint az ételek tápanyagtartalma mellett azok elkészítésének módjára, mennyiségére, az alapanyagok minőségére is kiemelt figyelmet fordítanak. Étlapot is ki kell függeszteni a menzákon, amelyen feltüntetik az ételek tápanyagtartalmát és az allergén összetevőit. Az ételek készítésénél a párolást kell előnyben részesíteni, és a konyháknak kötelezően alkalmazniuk kell diétás szakácsot is.
A rendelet bevezetésével gyakoribb és szigorúbb ellen­őrzésekre kell számítani a konyhákban.

Comments are closed.