Rászorulók költözhetnek önkormányzati lakásokba

Rászoruló kisgyermekes családok költözhetnek felújított önkormányzati lakásokba a XIV. és XV. kerületében a Habitat for Humanity Magyarország Második esély programjának segítségével.

Szekér András, a szervezet igazgatója a XV. kerületi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a francia székhelyű Saint-Gobain építőipari vállalat anyagi közreműködésével két-két önkormányzati tulajdonú lakást újítanak fel Zuglóban és Rákospalotán, ezekbe a családok átmeneti otthonában élők költözhetnek majd be.
A Második esély programot olyan családok megsegítésére indították, amelyek elvesztették az otthonukat vagy soha nem is volt nekik, ezért átmeneti otthonban kénytelenek élni. Ha ezekből távozniuk kell, akkor a szülők az utcára kerülnek és elveszítik a gyerekeiket.
A program új eleme, hogy szakképzési lehetőséget is biztosítanak a rászoruló fiataloknak és a szervezet programjaiban részt vevő felnőtteknek a budapesti Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolában.
Hajdu László, a XV. kerület polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy sokszor hiába adnának lakást a rászorulóknak, nem biztos, hogy fenn tudnák tartani. A kerületben felajánlott kétszobás lakásokba többgyermekes családok költözhetnek be. Egy otthon felújítása mintegy 2,5 millió forintba kerül, ennek csaknem hetven százalékát a Habitat for Humanity állja.
Hozzátette, hogy ha idén sikerrel járnak, akkor a későbbiekben évente akár tíz lakást is bevonnának a Második esély programba.
Carlos Lattes Pavez, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány igazgatója elmondta, jelenleg 52 család él az intézményeikben, két épületben működik családok átmeneti otthona, és 14 külső lakásuk van a XIV. és a XV. kerületben. Hangsúlyozta, a náluk élő családokat szeretnék “rehabilitálni”. Ez azt jelenti, hogy a családok először valamelyik otthonba kerülnek, majd ha már van munkájuk a szülőknek, és látszik rajtuk, hogy képesek az önálló életre, akkor a külső lakások valamelyikébe költözhetnek.

Comments are closed.