Rákospalotán és Újpalotán is Európát ünnepelték

A kerületben hagyomány volt a II. világháború lezárásáról és az Európai Unió megszületéséről megemlékezni. A jelenlegi önkormányzat ezt a hagyományt szeretné feléleszteni és ezért szerveztek május 8-án Európa-napi megemlékezést. Az ünnepséget egymást követően két helyszínen tartották.

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Elsőként a Bányász parki Mementó emlékműnél dr. Pintér Gábor alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Ezt követően az ünneplők a Rákospalotai temetőbe mentek, ahol a szovjet hősi emlékműnél folytatták a megemlékezést.

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ez utóbbi helyszínen Németh Angéla alpolgármester idézte fel a 70 és a 65 évvel ezelőtti történéseket.

Mindkét kerületi vezető kiemelte, hogy május 8-a kétszeresen is fontos dátum az európai emberek számára. Ezen a napon kapitulált a német hadsereg a szövetséges haderő előtt 1945-ben, ez pedig nemcsak a II. világháború végét jelentette az európai hadszíntéren, hanem a fasizmus vereségét is. Öt évvel később, május 9-én pedig Robert Schuman francia külügyminiszter tett javaslatot az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Ezzel pedig megteremtette az Európai Unió alapjait.

A XV. kerületi ünnepségen megkoszorúzták mindkét helyszínen az emlékművet, és fellépett a Hubay Jenő zeneiskola zenekara.

Comments are closed.