Rákospalotai álom vagy valóság?

A könyvhétre jelent meg legújabb könyve Dr. Telkes Margitnak, akit a XV. kerületben nem csupán remek íróként ismerhetnek. A szerző ugyanis először orvosként lopta be magát a rákospalotaiak szívébe. Az írót májusban barátai, családtagjai köszöntötték új kötete és jubileumi születésnapja alkalmából.

telkes margit Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Telkes Margit Mégis című legújabb könyve egyszerre szól az álomról és a valóságról. Könyvbemutatója kapcsán elmondta, azért tartja kiemelkedőnek a mostani írását, mert nyolcvanévesen a tizedik műve, ráadásul több szállal kötődik Rákospalotához. A helytörténeti érdekességek mellett a leánynevelő intézet ihlette történetét.
– Második otthonomnak tekintem a XV. kerületet, rengeteg emlékem fűződik a városrészhez, a megélt pillanatok, emberi kapcsolatok ma is intenzíven inspirálnak. Hatalmas öröm számomra, hogy a könyvbemutatómra rengetegen eljöttek, többek között a kerületi polgármester és a javítóintézet igazgatóhelyettese is tiszteletét tette az ünnepségen. Szerencsére jó egészségnek örvednek, továbbra is sok tervem van a jövőre nézve, íróként számos téma foglalkoztat, melyet szeretnék szavakba önteni – tájékoztatott a szerző.
A könyvet Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész így ajánlja az olvasók figyelmébe: a látszólagos boldogtalanság mögött felsejlő boldogság. Van-e ilyen, és ha igen, hol Magyarországon? Telkes Margit regénye a nevelőintézetek lelketlen-lelkes világába kalauzolja el olvasóit, vagyis egyszerre olvasható szociográfiai leletként is meg regényként is.
Mik a lehetőségei a történetbeli hősöknek, van-e kiút vagy kitörés a többnyire zsákutcába kalauzoló sikertelenségeknek? Hol vannak a kapaszkodók, a segítők e lélektelen, kopár mindennapokban, ahol a felsértett vagy elárult gyereklélek támogatásra lel(het)? S bár fikció a történet, mindvégig érezzük, tudjuk, hogy a rögvalóság elemei, a megjelenített tér és háttér több mint valós.

Telkes Margit Mégis című könyve már kapható az I.A.T. Kiadó gondozásában.

Comments are closed.