Rákospalota olimpikonja

Megszerezte az első olimpiai kvótáját a XV. kerület! Köszönhetően a Rákospalotán élő Keszthelyi-Nagy Rita vízilabdázónak, aki magyar női válogatott tagjaként vívta ki a tokiói olimpia részvételi jogát.

Az elmúlt hétvégén valósággá vált amiben csak reménykedtünk: a magyar női vízilabda-válogatott kivívta az olimpiai részvétel jogát. A tavaly márciusról idén januárra halasztott olimpiai selejtezőben Ritáékat a görög, izraeli, kazah csoportba sorolták be. A másik ágon a hollandok, az olaszok, a franciák és a szlovákok küzdöttek egymással. Az erőviszonyok ismeretében pedig borítékolható volt, hogy a kvótáról a holland, olasz, görög, magyar négyes fog dönteni.

A szabályok szerint a torna első és második helyezése ért olimpiai szereplést, így mindenki tudta, a legfontosabb mérkőzés az elődöntőben vár majd lányainkra. A torna első két mérkőzése ennek megfelelően csak „bemelegítés” volt, 27-2 az izraeliek és 23-6 a kazahok ellen. Rita a két meccsen 14 gólt dobott, ami csak azért fontos adat, mert már jelezte olimpiai reménységünk elszántságát. Majd jött csoportrangadó a görögök ellen, amely mérkőzésen semmi sem sikerült, így meglepetésre (?) 8-5-ös vereség lett a vége. Ekkor sokan legyintettek, mit akar a magyar csapat, ha még a görögöket sem tudja legyőzni.

Nos, nem is őket kellett, és nem is a negyeddöntős ellenfelünket a franciákat, akiket 20-7-re gázoltunk el, hanem az elődöntőben az olaszokat. Nekünk csak ez az egy mérkőzés volt fontos, mert ezen az egy meccsen múlott az olimpiai részvételünk. A két csapat számos nagy mérkőzést vívott már egymással, ez a találkozó biztos, hogy minkettejük történetében kiemelt helyen fog szerepelni.

Fotó: FIFA

Ritkán fordul elő, hogy egy elődöntős meccsnek ekkora tétje legyen. Ritáék végig vezetve, gyakorlatilag „sima” mérkőzésen verték 13-10-re az olaszokat, és szerezték meg az áhított kvótát. Köszönhetően a Rákospalotán élő pólósnak, aki egymaga hat gólt dobott, és, aki az egész meccsen vezéregyénisége volt a csapatnak. Ezzel pedig eldőlt, Ritáék ott lesznek majd az olimpián, és ezzel a sikerrel egyben az éremért is bejelentkeztek a lányok. Ez utóbbira nagy szükségük is lenne, mert női vízilabdában még sosem sikerült ötkarikás érmet szereznünk, pedig az elmúlt három olimpián mindössze egy hajszálra voltunk ettől (mindháromszor negyedikek lettünk). A lányokat Triesztben látva azonban elmondható, hogy ez a csapat alkalmas az éremszerzésre.  Az olimpiai selejtezőt végül a magyar női válogatott nyerte, amely a döntőben örömjátékkal 13-11-re verte a másik kvótás együttest, a hollandokat.

– Teljesen mindegy volt, hogy az olaszokkal vagy a hollandokkal találkozunk az elődöntőben – mondta a trieszti kvalifikációs torna gólkirálynője, Keszthelyi-Nagy Rita hazaérkezését követően –, az olimpiáért bárki ellen győznünk kellett volna. Az olaszokat ilyen fontos mérkőzésen megverni, azért nem volt egyszerű, de úgy érzem, csapatként nagyon erősek voltunk. Ilyen egységesek szeretnék majd Tokióban is lenni, ahol nagyon erős mezőny lesz. Az amerikaiak kiemelkednek a sorból, a spanyolokhoz azonban már sikerült közel kerülnünk. Éremért utazunk majd, de hogy mire leszünk képesek, az csak Tokióban fog eldőlni. Mi mindenesetre arra készülünk, hogy ott is megnyerjük majd az utolsó három meccsünket.