Racionalizált oktatás

A nagyobb odafigyelést igénylő gyerekekkel is foglalkozó kerületi Neptun Általános Iskola átszervezése meglepetésként ért sokakat, a szülők április 14-én értekezleten próbáltak tájékozódni az iskolával kapcsolatos döntésről, amelyen az intézményfenntartón kívül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviselője, önkormányzati képviselők is jelen voltak. László Tamás országgyűlési képviselő és Dr. Balázs Zoltán alpolgármester arról beszélt a helyi médiának, miért szükséges az intézkedés.

Neptun iskola/Fotó: XV Média, Vargosz

Neptun iskola/Fotó: XV Média, Vargosz

A fórumon felszólaló szülők jelezték, hogy nem szeretnék, ha az iskola elköltözne, és mindenképpen ragaszkodnak a tanáraikhoz. Azt sem szeretnék, ha az osztályok széthullanának. A megbeszélésen az is kiderült, hogy az iskola sorsáról hivatalosan később döntenek.
– Ez kerületet érintő kérdés, nemcsak egy iskola sorsát vették górcső alá, hanem a teljes intézményhálózatot. Az iskolák fenntartói feladatát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi, míg a működtetés az önkormányzatra hárul, mely jelentős terheket ró a helyhatóságra. Nem mindegy, hogy a meglévő iskolai kapacitásokat milyen mértékben használja ki az önkormányzat. Nincs elegendő gyermek, ezzel szembe kell nézni, és azzal is, hogy jó lenne, ha az iskolaépületekben továbbra is köznevelési intézmények működnének. A változtatásokkal járó átszervezéseket kellemetlenségként és fájdalmasan élik meg az érintettek – magyarázta László Tamás.
Az újpalotai térségben a körzetes iskolakapacitáshoz mérten ezer gyerek hiányzik az intézményekből. Mindenképp tenni kell azért, hogy ez a tendencia jobb irányba változzon, hiszen a működtetési költségek 100 millió forintos nagyságrendűek évente egy-egy intézményre vetítve.
Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Neptun iskola sorsa, Dr. Balázs Zoltán alpolgármester elmondta: az önkormányzatnak nincs akkora beleszólási lehetősége az ügybe, mint amekkorát szeretne. Ha megszületik a döntés a Kontyfa és a Neptun iskola integrálásáról, akkor az önkormányzat működtetőként azt kívánja elérni, hogy a Kontyfában is folytatódjék a Neptunban végzett egyedi pedagógiai program. Az összevonás után a Neptun utcai gyerekek és tanárok lényegesen jobb körülmények közé kerülnek.
Egy iskola integrációja soha nem zavartalan. Az alpolgármester elismerte, a családokkal hatékonyabb kommunikációra kellett volna törekedni, és elnézést kér azoktól, akiket a hír derült égből villámcsapásként ért. Megjegyezte azt is, a képviselő-testület már évek óta tisztában van azzal, hogy az újpalotai intézményhálózatot át kell alakítani.
Kerestük az érintett intézmények vezetőit, de lapzártánkig egyikőjük sem nyilatkozott az ügyről.

Comments are closed.