(Po)fátlanság a kerület határában

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Siralmas kép fogadja a kerület határában sétálókat. A Nevenincs-tó környékéről – egészen a Pólus Center mögötti területig eltűnt az erdő, és a korábban megszokott zöld helyett a kivágott fák csonkjai állnak a területet. 

Nemrég egy csapatnyi őz kóválygott kétségbeesetten a Pólus parkolójában, mert nem találták az otthonukat. Az esetről néhány állampolgár fényképet és videofelvételt is készített. A kerületi önkormányzat minden lehetséges eszközzel megpróbált fellépni a természetkárosítás ellen, de, mint több alkalommal is kiderült a borzalmas erdőpusztítás engedéllyel történt. Szó nélkül azonban mégsem lehet elmenni a történtek mellett.

– Pár hónapja Hajdu László országgyűlési képviselővel már tartottunk egy sajtótájékoztatót ezen a területen – mondta Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője, a XV. kerületi baloldali országgyűlési képviselőjelöltje, aki augusztus 17-én többedmagával ismét a helyszínre hívta a sajtó képviselőit. – Akkor feltettük azt az egyszerű kérdést: ki és milyen jogon adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatalban erre a környezetpusztításra? Szerettük volna azt is megtudni, hogy miért csak az egyik részaránytulajdonosnak címezték ezt az engedélyt, a többi tulajdonost meg miért nem kérdezték meg? Továbbá, hogy a kormány miért vette el a jogosítványokat a fővárosi és a kerületi önkormányzatoktól, amelyek ezek híján még az ilyen nyilvánvaló környezetpusztításokba sem tudnak beavatkozni? 

Barkóczi Balázs elmondta: a kérdéseiket dr. Nagy István agrárminiszterhez is eljuttatták, akitől csak cinikus válaszokat kaptak. Olyanokat, mint, hogy „a területen nem fakitermelés zajlik, hanem a faállomány megfiatalítása”, meg „a fák kivágását szakavatott erdőgazdálkodó végzi”, legvégül pedig, hogy „a fakitermelés feltételeként szabott fapótlást a hatóság ellenőrizni fogja.”

– A helyszínen látható, hogy mi a különbség a fakitermelés és a faállomány fiatalítása között. A szakavatott szakértő történetesen ugyanaz a részaránytulajdonos, aki engedélyt kapott a kivágásra. Rajta kívül egyébként még 250 tulajdonosa van a területnek. Az ellenőrző erdészeti szakhatóság pedig nehezen fog itt bármit is ellenőrizni, amikor sorra tartóztatják le a vezetőit hivatali vesztegetés és egyéb bűncselekmények miatt – jegyezte meg Barkóczi Balázs. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Az augusztus közepi sajtótájékoztatón részt vett Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, az EU Környezetvédelmi Bizottságának a tagja is.

– Megdöbbentő, hogy a XXI. században Európa szívében előfordulhat, hogy egy település vagy kerület vezetésének, lakóinak tudta, megkérdezése és beleegyezése nélkül elkövethetnek egy ilyen volumenű természetpusztítást. A kormány csak beszél a környezetvédelem fontosságáról, de pont az ellenkezőjét cselekszi ennek. Az EU Parlamentje azonban a költségvetésének egyharmadát környezetvédelemre kívánja fordítani. Bízunk benne, hogy Magyarország is tudni fogja, hogy a kettő közül melyik irányt érdemes követni – tette hozzá Rónai Sándor.

Dr. Matlák Gábor környezetvédelmi ügyekben illetékes alpolgármester elmondta, a kerületi önkormányzat csak a véletlennek köszönhette, hogy értesült a fakitermelésről. 

– Egy éve történt az eset, mi azonnal reagáltunk, leültünk az erdőgazdálkodóval, aki nem más, mint Lillik György volt Kisgazda, majd MIÉP-es képviselő. Ő azt mondta, ha az önkormányzattól megfelelő kártérítést kap, eláll a fakivágástól. Ebbe a törvénytelen helyzetbe nem mehettünk bele, de hiába mondtuk, hogy szívesen kisajátítjuk a területet, abba meg ő nem egyezett bele. Az erdőgazdálkodónak a fapótlást február végéig kellett volna megoldania, ami „természetesen” nem történt meg, mint ahogyan az sem, hogy a szakhatóság ellenőrizte volna ezt – mondta az alpolgármester.     

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Hajdu László országgyűlési képviselő még annyit fűzött hozzá, hogy a 10 hektáros kerületi erdőből hat hektárt nem lehet csak úgy, büntetlenül kivágni.

Hajdu László szerint az is nonszensz, hogy az önkormányzat csak a Szilas folyása szerinti bal (város felőli) oldalon illetékes eljárni az ilyen esetekben, ám a jobb oldalon, ahol történetesen ez a borzalmas pusztítás is történt, már semmi jogköre nincsen. Ott egy olyan, a kerülettől távoli kormányhivatal az illetékes, melynek vezetői a XV. kerületi véderdő helyett mostanában inkább a rácsok mögé mennek. „Ez pedig tényleg pofátlanság” – nyomatékosította Hajdu László.  

                                                           

Comments are closed.