Plakátokon tanítják az életmentést a Combinókon

Az életmentést, a laikus segítségnyújtást segítő plakátokat helyez ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a nagykörúton járó Combino villamosokon – jelentették ki a BKK és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ)  sajtótájékoztatóján.

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

A BKK üzemzavar-elhárító autóiból kettőben defibrillátor is lesz, aminek használatára negyven BKK-s alkalmazottat képeznek ki. Több millióan utaznak a BKK járművein, és az elmúlt négy évben 3232 olyan típusú rosszullét volt, ami miatt intézkedni kellett.
A plakátokon érthetően magyarázzák el az utazóknak, mi a teendőjük, ha egy utastársuk rosszul lesz. A BKK tervei szerint a jövőben kilencszáz járműben raknak ki ilyen segítő, tájékoztató plakátokat.
A tájékoztatón az is kiderült, hogy évente 20-25 ezer hirtelen szívhalál történik Magyarországon, ezek nagyobb része közterületen következik be, és segítség nélkül csak néhány százalék az esély a túlélésre. Ezért az első négy-öt perc sorsdöntő lehet. Ha valaki nem kap semmilyen segítséget, percenként tíz százalékkal csökken a túlélés esélye.

Comments are closed.