Piacozzunk Jani bácsival!

Piacra járni különleges élmény, főleg manapság, amikor a nagy üzletláncokban a vásárlás ugyan leegyszerűsödött, ám hihetetlenül személytelenné is vált. Az Újpalotai Vásárcsarnokban órákat el lehet bolyongani, nézelődni, nem csoda, hiszen a csarnok alapterülete több mint háromezer-ötszáz négyzetméter, körülötte pedig termelői piac működik mintegy száz árusítóasztallal. Főként őstermelők, sok rákospalotai kínálja portékáját itt. A tojásosstandnál Kovács János igazi kuriózumnak számít, ráadásul többéves vásározói tapasztalatait is szívesen megosztja.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Mióta árul a XV. kerületben?
– A vásárcsarnok nyitása óta, 1974-től dolgozom Újpalotán, valószínűleg én vagyok a legrégebbi árus. Először még tejet, vajat, juhtúrót, körözöttet, száraztésztát és tojást is kínáltam. Jól ment a tejtermékek eladása, és bár feleségem besegít a munkába, 12 évvel ezelőtt eladtam az üzletem nagyobb részét. Most már csak a kisebb felén szorgoskodok, főként tojást és száraztésztát kínálok a vevőknek.
– Mire kell figyelni a tojásvásárláskor?
– A tojás az bizalmi cikk! Érdemes egy jól bevált helyről venni, ahol frisset adnak.
– Hogyan emlékszik a kezdetekre?
– Velünk együtt változott a városrész, annak idején még sok szántóföld uralta a területet, majd gomba módon nőttek ki a tízemeletes panelházak. Vidékről, Dunaföldvárról származom, 1937-ben születtem, a fővárosba a kereskedelmi iskola miatt jöttem, majd itt ragadtam. Nagy szó volt akkoriban, hogy saját üzletet kaptam, így kerültem az Újpalotai Vásárcsarnokba.
– Az évek alatt mi változott meg a legjobban?
– Manapság hétvégén piacoznak az emberek. Régen a háziasszonyok mindennap lejöttek megszemlélni a portékát, ma már átalakult a családok élete, hétköznap kevés idő marad a vásárlásra. Kezdetben az áruért én jártam le Bács-Kiskun megyébe, ma már ez is másként működik, idehozzák a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, háztájit a termelők. Ami azonban a legszembetűnőbb, hogy a szép fekete hajam azóta igencsak megőszült.

Comments are closed.