Piaci szemle negatív tapasztalatokkal

Hajdu László országgyűlési képviselő és Barkóczi Balázs a DK szóvivője, az előválasztáson a ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje július 27-én az Újpalotai Vásárcsarnokba látogatott. A két politikus személyesen konzultált Szakály Kis Csilla ügyvezető igazgatóval, beszélgettek az árusítókkal és vásárlókkal, majd a sajtó képviselőinek beszámoltak a tapasztalataikról. 

– Az elmúlt időszakban brutálisan elszabadultak az élelmiszerárak – mondta Barkóczi Balázs. – A KSH adatai szerint bizonyos termékek többszörösére növekedtek. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy friss zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolhassanak. A csarnok vezetőjével erről egyeztettünk, valamint a parkolás problémája is szóba került. 

Hogy mi állhat a drágulás mögött? A kérdésre a politikus azt felelte: „részben a klímaváltozás, amely jelentős mértékben növelte az öntözési igényeket, de ez csak a kisebbik ok. A valós problémát az európai szinten is példátlanul magas magyar infláció jelenti.”

– Felelőtlen dolognak tartom, hogy ebben a helyzetben a magyar kormány ahelyett, hogy köszönetet mondana az unió 2500 milliárdos támogatásáért, inkább újabb támadást indított Brüsszel ellen. Véleményem szerint ezen a helyzeten már csak egy kormányváltás és az euró bevezetése segíthet –  jegyezte meg Barkóczi Balázs.

Hajdu László országgyűlési képviselő kiemelte, az önkormányzat annak ellenére megpróbál eleget tenni a feladatainak, hogy a kormány lassan hárommilliárd forintos sarccal sújtja. 

– Az újpalotai lakótelep több mint ötven éve épült, ez a csarnok pedig jövőre lesz ötven éves. Fél évszázad alatt ez a létesítmény fontos szereplővé vált a térségben, más kerületekből és az agglomerációból is vonzza a vásárlókat. Miközben a fenntartó önkormányzat a pandémia miatt nem emelhet bérleti díjakat, a piacon és a csarnokban dolgozó vállalkozók közül senki sem kapott bértámogatást, a vásárlók mégis a sokszorosát fizetik a termékekért. Ezt az áremelkedést valójában semmi sem indokolja, a kormány egyszerűen így fizetteti meg az inflációt az állampolgárokkal – nyomatékosította Hajdu László.

Comments are closed.