Petőfi emlékezete

A XV. kerületben számos emléket őrzünk Petőfiről. A bpxv.hu oldalon kerületünk történeténél említik, hogy a XIX. század elején alakult a szociáldemokrata irányultságú Petőfi Asztaltársaság, és Rákospalota 1926-os utcanévjegyzékében már szerepelt a maival megegyező helyen található Petőfi utca a bpxv.blog.hu weblapon látható térkép szerint.

Pestújhelyen az Ady Endre utca 31–33. szám alatt levő iskolaépületet 1966-tól nevezték Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskolának, az aulában lévő teljes alakos szobor Turáni Kovács Imre munkája, 1979 óta áll ott. Az épületben ma már a Gazdasági Működtetési Központ működik, de a szobor még mindig tiszteleg Petőfi előtt.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik számunkra tragikus csatájában, 1849. július 31-én Bem tábornok és az orosz csapatok Segesvár mellett harcoltak. A túlerőben levő oroszok végzetes csapást mértek a magyarokra, és Bem József hiába szólította fel még a csata közben a neki dolgozó Petőfit, hogy hagyja el a hadszínteret, a költő ott maradt vele – írta Hermann Róbert, a Múlt-kor történelmi folyóirat 2016. téli számában. A kozákok kíméletlenek voltak a menekülőkkel, valószínűsíthetőleg ők végeztek Petőfivel is.
A csak huszonhat éves irodalmár olyan életművet hagyott hátra, hogy még a mai napig a nemzet költőjének tartjuk őt, ha bárkit megkérünk, hogy szavaljon el egy verset fejből, nagy eséllyel Petőfi egyik műve lesz. Nem véletlen, hogy ennyire népszerű, az egyszerű népi hangvétel sok humorral, pajkossággal párosult, de a feldolgozott témák komolyak: szerelem, hazaszeretet, szabadságvágy.

Comments are closed.