Pestújhelyen is megkondult a harang

A Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni békeszerződés centenáriumának alkalmából tartott megemlékezést a Pestújhelyi téri Ereklyés Országzászló előtt június 4-én koraeste a Fidesz-MPSZ XV. kerületi szervezete. A rendezvényen közel száz ember vett részt, akiket házigazdaként Pintér Gábor választókerületi elnök köszöntött.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

– Nagy tervekkel készültünk erre az évfordulóra, többek között előadássorozatot és több rendezvényt terveztünk. Sajnos, azonban a koronavírus-járvány minden ötletünket meghiúsította – mondta Pintér Gábor.

Az egészségügyi helyzet június 4-én azonban már lehetővé tette kisebb szabadtéri rendezvények megtartását. Így a közel százfős közönség a Pestújhelyi téren közös énekléssel emlékezhetett az ország szétszakításának századik évfordulójára. A rendezvényen Zsembery Ákos mondott ünnepi beszédet, melyben kifejtette, az ország minden nagyobb tragédiát, így a muhi és mohácsi csatákat, majd a világosi fegyverletételt követően is talpra tudott állni, és ugyanígy tett a trianoni békeszerződést követően is. Ám, 1920 után politikailag sosem tudott alkalmazkodni az új feltételekhez. „Trianon egy húszéves fegyverszünetet követően újabb világháborúhoz vezetett, és a ’90-es évek véres balkáni háborúiért is ez az erőszakos békediktátum okolható” – jegyezte meg Zsembery Ákos.

A pestújhelyi téri megemlékezést a Keresztelő Szent János Plébánia harangzúgása és az emlékmű megkoszorúzása zárta.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond