Pénzkereső fiatalok – mire kell figyelni a munkavállalásnál?

A diákok 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt, a megkötött munkaszerződés azonban csak a törvényes képviselő hozzájárulásával lesz érvényes – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján. A diákmunkával kapcsolatosan kitértek arra is, hogy a szerződéseknek tartalmazniuk kell az alapbért, a munkakört, valamint a munkaviszony időtartamát, jellegét. Mit érdemes figyelembe venni, ha gyermekünk nyári munkát vállal? Írásunkból kiderül.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Munka törvénykönyve már nem a tankötelezettséghez köti a munkaviszony létesítésének feltételét, hanem az életkorhoz. Meghatározza, hogy munkavállaló csak az lehet, aki a 16. életévét betöltötte. A fiatalkorúak jogviszony-létesítésére, munkaidejére és pihenőidejére speciális szabályok vonatkoznak. A napi munkaidő a napi 8 órát, a heti pedig a 40 órát nem haladhatja meg, és ezt akkor sem lehet túllépni, ha netán a fiatal több munkahelyen dolgozik.
A pihenőidők tekintetében is kedvezőbb szabályok érvényesülnek velük szemben. A munkaközi szünet ideje 30 perc, amely az általános szabályoktól eltérően nem 6 óránként, hanem 4,5 óránként illeti meg őket. Napi pihenőidőként legalább 12 órát kell biztosítani, ami nem csökkenthető, és a heti két pihenőnap közül az egyiket vasárnap kell kiadni nekik.
A munkavégzés korlátai között pedig kiemelték, hogy a fiatal éjszakai munkára, rendkívüli munkavégzésre, ügyeletre és készenlétre nem kötelezhető. Továbbá fontos tudni azt is, hogy a minimálbér összege minden esetben megilleti a diák munkavállalókat is.

Comments are closed.