Panelfalak mögött

A KOMA névre hallgató, kortárs magyar színházi társulat 2010 óta működik a kerületben, az utóbbi egy évben elsősorban közösségi színházként. Tavaly decemberben mutatták be első, közösségi színházi eszközökkel megvalósított előadásukat, a Blokkolót. A mintegy nyolcvanperces előadás során kilenc újpalotai fiatal mesél életéről: kamaszkori gondokról, párkapcsolatokról, barátságról. Az előadások helyszíne egy második emeleti és egy kilencedik emeleti  újpalotai panellakás.

Jelenet a Blokkoló darabból/Fotó: Wágner Csapó József

Jelenet a Blokkoló darabból/Fotó: Wágner Csapó József

A darab jelenetei a két lakás négy szobájában játszódnak. Mivel egy szobába tíznél több néző nem fér be, a stáb húszpercenként indítja, majd kalauzolja végig az egyes helyszíneken a tízfős nézői csoportokat, egymás után négyet. Ez a szereplők szempontjából azt jelenti, hogy egy este négyszer adják elő a darabot, amely még egy profi színésznek is becsületére válna.
Az előadás egyaránt érdekes lehet a szereplők kortársai számára – hiszen róluk szól –, és a náluk idősebbek számára is. Gondoljunk csak bele, hányszor hallunk szülőket, pedagógusokat panaszkodni, hogy a kamaszok titkolóznak. Ezek a kamaszok most megtisztelnek bennünket azzal, hogy engedik, belelássunk az életükbe, a problémáikba, a gondolataikba, és minden bizonnyal többre értékelik, ha most figyelünk rájuk, mintha elolvasnánk az üzeneteiket vagy távollétükben átkutatnánk a szobájukat.

A darabról bővebben a komabazis.hu weboldalon olvashatnak.

Comments are closed.