Pályázat utak, terek felújítására

Tájékoztatóval és interpellációkkal kezdődött a képviselő-testület június 28-i ülése. Hajdu László polgármester az iskolák államosításáról beszélt, arról, hogy ősztől nemcsak az intézmények fenntartását, hanem a működtetését is elveszi az állam az önkormányzatoktól. Tájékoztatta a képviselőket az idei nyári napközis tábor tapasztalatairól is.
Az ülés előtt szót kapott László Tamás országgyűlési képviselő, aki az InSpirálház felújításával kapcsolatban elmondta, a terveztetést, a közbeszerzést követően a kivitelezést 2014-ben kezdték. A fejlesztés összköltsége mintegy 600 millió forint volt, amelyből körülbelül 514 millió forintot, azaz a teljes összeg 86 százalékát tette ki az uniós támogatás. A maradék 14 százalékot, 87 millió forintot biztosította az önkormányzat.
A tanácskozás elején interpellációk is elhangzottak, amelyek szintén kapcsolódtak az InSpirálházhoz. Tóth Veronika képviselő többek között azt firtatta, hogy a projekttel kapcsolatban folytat-e vizsgálatot a Közbeszerzési Hatóság. Hajdu László válaszában elhangzott, hogy valóban vizsgálódik a hatóság, ennek eredménye azonban még nem ismert. Agárdi János képviselő az uniós támogatások kapcsán arról is érdeklődött, hogy 2011-től milyen és mekkora összegű támogatott beruházások valósultak meg a kerületben, és ehhez mennyi önerőt nyújtott az önkormányzat. Dr. Pintér Gábor alpolgármester válaszában elhangzott, 2011 óta számos ilyen fejlesztés készült el kerületünkben, mintegy hatmilliárd forint értékben. Uniós támogatásból valósult meg többek között a Fő úti bölcsőde felújítása vagy a Patyolat óvoda akadálymentesítése, fejlesztése.
Ezt követően a költségvetési rendelet módosítása kapcsán elfogadta a testület, hogy 473 000 forintos támogatást biztosít a Dynamic Karate Sportegyesületnek, míg a Palota Röplabda Sport Klubnak 3 millió forintos dotációt ítélt meg. Támogatták az idei TÉR_KÖZ pályázaton való indulást. Kerületünk egyrészt a Rákos út Wesselényi utca és Arany János utcai szakaszának megújítására, másrészt a Rákos úthoz kapcsolódó több kis tér és a szakrendelő előtti térség rendezésére pályázik majd.
A jövőben névadókat és házassági évfordulókat lehet tartani anyakönyvvezető közreműködésével. A házasságkötő termet 50 százalékos kedvezménnyel azon párok vehetik bérbe, akiknél legalább az egyikük minimum egy éve állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik a kerületben. Változás még, hogy a házasságkötéssel kapcsolatos díjakat a jövőben banki átutalással, illetve a hivatal házi pénztárában is lehet rendezni.
Döntöttek a képviselők arról, hogy a Száraznád iskola épületét 2016 szeptemberétől határozatlan időre ingyenes használatba adják az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyének.
A képviselők úgy döntöttek, hogy az 50 méteres úszómedencén, a tanmedencén, a wellnessrészlegen és a kiszolgálóhelyiségeken kívül egy nagyobb, piaci alapon működő fitneszegységgel valósuljon meg az Észak-Pesti Kórház területén építendő uszoda. Az is elhangzott, hogy ez a verzió megdrágítja a beruházást, ugyanakkor gazdaságosabbá teheti a létesítmény fenntartását.
Elfogadta a testület az Újpalota-Parkváros XVI. kerülettel határos, jelenleg beépítetlen területének telepítési tanulmánytervét. A kerület északi fejlesztési területének szenny­víz­ke­ze­lé­séről is döntés született. A grémium úgy határozott, hogy a Palota Újfalu déli lakó- és az M3-as autópálya menti kereskedelmi és gazdasági területen, a Metro Áruház és környékén, továbbá a Mogyoródi tömb területén egyetért az egyedi szennyvízkezelő berendezések használatával. Emellett felkérte a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a fővárossal a Szilas-patak menti főgyűjtőcsatorna továbbépítéséről és annak finanszírozási kérdéseiről.
Hat kerületi játszóteret vonnak be első körben a „Plukkido IDEKI” elnevezésű programba. Ennek keretében hirdetőtáblákat és postaládákat helyeznek ki a játszóterekre, ez utóbbiakba családoknak szóló leveleket tennének a program szervezői. A projektben a Kontyfa utcai, a Tarpai téri, a Taksony sori, a Tompa Mihály utcai, a Pestújhelyi téri és a Nyírpalota utcai játszóterek vesznek részt.
Elfogadták a testület II. félévi munkarendjét, így szeptember 6-án, október 4-én, november 8-án és december 13-án délután 4 órától üléseznek.
Vékás Sándor önálló képviselői előterjesztését is támogatták arról, hogy vizsgálja meg az önkormányzat új kutyafuttatók létrehozását és kutyapiszokgyűjtő szemetesek kihelyezését, továbbá, hogy a meglévő szemeteseket milyen gyakorisággal töltik fel zacskókkal. A téma a következő ülések egyikén visszakerül a képviselő-testület elé.
(A testületi ülések felvételről megtekinthetők az onkormanyzatitv.hu és a bpxv.hu honlapokon.)

Comments are closed.