Pályázat Dél-Rákospalota megújításáért

Mintegy 1,2 milliárdnyi támogatásra pályázik kerületünk a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program (VEKOP) keretén belül. Erről a képviselő-testület április 5-én határozott.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A VEKOP-pályázat célja a leromlott városi területek rehabilitációja és az ott élő lakosság felzárkózása. Kerületünk a Rákospalota déli részén található Pázmány Péter utca – Illyés Gyula utca – Rákos út – Wysocki utca által határolt terület integrált, szociális jellegű rehabilitációjával pályázik.
Az érintett városrészben a lakófunkciót szeretnék erősíteni, a meglévő funkciókat fejleszteni, valamint kialakítanának szociális, közösségi és közterületi funkciókat.
A lakófunkciót erősítő tevékenységek többek közt tartalmazzák szociális bérlakások kialakítását, a meglévő épületek komfortosítását, energiahatékonyság javításával egybekötött felújítását. Önkormányzatunk elsősorban a fent jelzett krízistömbön belül elhelyezkedő 100 százalékos önkormányzati tulajdonú épületek rekonstrukciójára koncentrálna.
Emellett közterek, közparkok, közterületi játszóterek, szabadtéri közösségi terek, települési zöldterületek kialakítására, megújítására is lenne lehetőség.
Az infrastrukturális fejlesztéseket kiegészítve „szoft” típusú tevékenységek (például társadalmi integrációt segítő, közbiztonsági programok) biztosítása is kötelező a pályázat keretében.
A rendelkezésre álló ke­ret­összeg egész Budapest területére 11 milliárd 455 millió forint. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 100 millió, maximum 2 milliárd forint. Az előzetesen megcélzott, önkormányzatunk által pályázott pályázati támogatás összege 1,2 milliárd forint.
A projektet a támogatási szerződés hatálybalépését követő 5 éven belül meg kell valósítani.
A pályázat összeállításával és a projekt-előkészítő tanulmány készíttetésével, a RUP-15 Kft.-t bízta meg a testület. Arról is határoztak, hogy az ehhez szükséges 4 millió forintot biztosítják a költségvetésben.

Comments are closed.