Oxigéndúsítás: a kísérlet sikerült

Dr. Matlák Gábor társadalmi megbízatású alpolgármester és Vékás Sándor egyéni képvielő 2015-ben vásárolta azt a 15 darab Oxyfát, amely ma árnyékba borítja a XV. kerületi polgármesteri hivatal Fő úti parkolóját.

– Az Oxyfa egy laboratóriumi úton mesterségesen keresztezett klónozott fafajta – mondta dr. Matlák Gábor október 19-én. – Azért ezek kerültek ide, mert a szakemberek azt mondták, a parkoló agyagos talajában egyetlen fa sem maradna meg. Egyedül az Oxyfát javasolták, mondván, az minden körülmények között életképes tud maradni.

Az alpolgármester elmondta, az öt évvel ezelőtti kísérlet bevált. A növénytelepítés nagy része ugyanis nemcsak gyökeret vert a parkolóban, hanem mára már oxigéndús lombkoronát növesztett. A három  csemete is csak külső hatás miatt pusztult el, melyek közül kettőt már sikerült pótolni, és azok is növekedésnek indultak. 

[fvplayer id=”25″]

– Az Oxyfák rendkívül sok oxigént adnak, egy nagyobb lombkoronával rendelkező példány állítólag egy futballpályányi oxigén termelésére is képes. Nekünk akkor a parkolóban már 12 futballpálya kapacitású „oxigéngyárunk” van. Ez alapján kijelenthetjük, az öt évvel ezelőtti kísérletünk sikerült –  fűzte hozzá az alpolgármester.

Dr. Matlák Gábor kitért arra, hogy az önkormányzat a nehéz anyagi helyzete ellenére elkötelezett híve a fásításnak, az idei évben is terveznek faültetéseket a kerületben.

– Oxyfát nem lehet bárhova ültetni, út mellé például semmiképpen sem, mert a dús lombkoronája zavarná a közlekedőket. Ugyanakkor nagyobb zöld területekre, például a parkokba javasolt, mert hamar megnőnek, mert igénytelenek, s mert nagyon hatékonyak a légszennyeződések megszűrésében – jegyezte meg az alpolgármester.

 

Comments are closed.